bezár
 

art&design

2011. 03. 29.
Szemétmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szemétkiállítás nyílt a stockholmi Nordiska múzeumban, ahol három évszázad hulladékain keresztül ismerkedhet meg a közönség a szemét fogalmának történelmi változásaival.
Az emberiség hulladékhasznosítási történetét is bemutató tárlat sokatmondó darabja az a 18. századi nadrág, mely arról árulkodik, hogy egészen addig hordták, míg teljesen el nem vásott, ám utána sem váltak meg tőle: folytonosan foltozgatták, javítgatták, majd pedig, amikor már a foltok foltozása is lehetetlennek bizonyult, faltömítésnek használták.

A jókora falrepedésből előkerült 18. századi darabot egy jelenkori nadrággal, nevezetesen egy 2010-es svéd modellel összevetve sok tanulság adódik. A kortárs farmer eleve viseltes: gyárilag előkoptatott és "előszaggatott". A megvételéhez kedvet csináló felirat szerint a vadonatúj modell élettartama a szokásosnak csak a fele, de látványának élvezete a kétszerese.

Az életmód változását remekül példázza egy lappföldről származó régi játékbaba, melynek ruháját öreg függönyből szabták-varrták. A babán a következő felirat áll: "A mai svéd gyerekek átlagosan 536 játékot kapnak gyerekkoruk során."

A tárlattal arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy az újrahasznosítás nem a modern kor leleménye: a 18-19. században általános norma volt. "Azt akarjuk bemutatni, hogy abban az időben semmi, vagy szinte semmi nem volt szemét" - mondja Lena Landenberg, a kiállítás kurátora.

Ez a gondolkodás az 1920-as években szakadt meg egészen hirtelen a fejlett országokban, beköszöntött a "szemét kora", mely egészen az 1980-as évekig tartott. Ebben az érában rohamosan dobálták el az emberek már nem használt holmijaikat, és csak az 1960-as években kezdődött az ökológiai ébredezés, majd az újrahasznosítás gondolata.
Manapság minden svéd lakos fél tonna hulladékot "termel" évente - és ez még harmada sincs az észak-amerikai átlagnak.

"A szemét sokszor nézőpont kérdése. Ami az egyik embernek hulladék, az a másiknak kincs" - jegyezte meg a kurátor.

A Stockholm központjában található Nordiska múzeum kiállítása szeptember 25-ig látogatható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük A jó, az aktuális, a kortárs színházat keressük
Háttérbeszélgetés Kulcsár Edit fesztiválszerzővel a MITEM létrejöttéről, létjogosultságáról, egyedi, sikert generáló ismertetőjegyeiről, motivációról, célokról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Bánkitó, fesztiválemlék
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés