bezár
 

art&design

2011. 04. 02.
Hivatalosan átvették Kolozsváron a felújított Mátyás-szoborcsoportot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar és román állam képviselői szombaton Kolozsváron avatóünnepség keretében vették át hivatalosan is a magyar és a román kormány közös támogatásával restaurált Mátyás-szoborcsoportot, az esemény tiszteletére egész napos rendezvénysorozatot is szerveztek a városban.
Százkilenc esztendő múltán ismét a Mátyás-szoborcsoport hivatalos átadását ünnepelte a kincses város: Fadrusz János hatalmas köztéri alkotása, a korszak historizáló, akadémikus szobrászatának egyik főműve, a város emblematikussá vált jelképe a felújítási munkálatok lezárulásával ismét régi méltóságában uralja a város főterét - írta ezen a napon a Szabadság.

A kolozsvári napilap idézte Murádin Jenő történészt, aki elmondta: a húsz évvel ezelőtt a kolozsvári közösség nem is álmodhatott az emlékmű megújhodásának lehetőségéről, hiszen ebben az időszakban még a szoborcsoport lebontásától való félelem uralta a köztudatot.

A kora délután kezdődött ünnepségen a város Főterén Sorin Apostu és László Attila önkormányzati vezetők köszöntötték a jelenlévőket. Beszéddel készült a nagy eseményre Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és Szőcs Géza államtitkár. Részt vett az átadáson Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

Beszéd megtartására kérték föl Tőkés Lászlót, az Európai Parlament alelnökét, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét és Kántor Lajost, a Kolozsvár Társaság elnökét. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői áldást mondanak a szoboravatón, s az ünnepi programban fellép a hóstáti kórus, és reneszánsz táncokat ad elő a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tánckara. Az ünnepséget koszorúzás zárja. Ezzel párhuzamosan az EMNT is ünnepi műsort szervezett több kolozsvári civil szervezet bevonásával Vivat Mathias címmel.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Bánkitó, fesztiválemlék
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés