bezár
 

art&design

2011. 04. 02.
Egymillió dollárért kelhet el a tombolán nyert Lichtenstein-rajz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint egymillió dollárért (188 millió forint) találhat gazdára a Christie's aukciósház májusi árverésén Roy Lichtenstein egyik rajza, amelyet tombolán nyert meg jelenlegi gazdája az 1960-as években.
Az amerikai pop art művész által Kiss V című világhírű munkájához 1964-ben készített hasonló című rajz valószínűleg a Christie's háború utáni és kortárs darabokat felvonultató május 11-i, New York-i aukciójának egyik központi darabja lesz. Jelenlegi gazdája 45 évvel ezelőtt a korai 1960-as évek feltörekvő pop art művészei által alapított Artists' Key Club egyik összejövetelén tett szert a grafittal és viasszal készítette Lichtenstein alkotásra.

A majdnem félévszázaddal ezelőtti találkozó vendégeit a kor művészeinek, zenészeinek és bohémjainak legendás gyűjtőhelyeként ismert New York-i Chelsea Hotelbe hívták, ahol egy-egy tízdolláros tombolaszelvény megvásárlásával az éppen felújítás alatt álló Penn vasútállomás egy-egy csomagmegőrzőjéhez kaptak kulcsot. A szekrényekben többek között Lichtenstein, Christo és Warhol által felajánlott művek lapultak. Az egyik szerencsés kulcstulajdonos pedig, aki nem szeretné felfedni kilétét, a híres Kiss V rajzát nyerte meg, amelyet azóta is gyűjteménye egyik legékesebb darabjaként őrzött.

"Az 1964-es Kiss V rajz Roy Lichtenstein egyik olyan mesterműve, amelyet kreativitása csúcsán készített" - mondta Jonathan Laib, az aukciósház szakembere. Az árverésre kerülő alkotás a művész 1961 és 1965 között született híres, dream-girls (álomlányok) portrésorozatának egyik darabja.

A szintén ebbe a szériába tartozó Study for Crying Girl című rajz több mint 1,7 millió dollárét (320 millió forint) talált gazdára az aukciósház 2007-es árverésén. Az 1997-ben elhunyt művész árverési rekordját jelentő Oh...Alright című kép pedig 42,6 millió dollárért (8 milliárd forint) talált új gazdára egy New York-i árverésen múlt év novemberében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés