bezár
 

art&design

2011. 04. 03.
Plakát - kiállítás a Lengyel Intézetben
2011. április 7.-május 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Plakát - kiállítás a Lengyel Intézetben A kiállítás a budapesti Lengyel Intézet egy korábbi kezdeményezésének keretében kerül megvalósulásra. A Lengyel Plakátművészetet bemutató sorozatban időről-időre lengyel művészek munkái által kívánnak hírt adni a legendás lengyel plakát legújabb kori történetéről.
"A „Lengyel Plakátiskola" nemzetközi fogalom, melyet az 1956–1970 közötti időszakban olyan művészek plakátjainak kiváló minősége fémjelzett mint Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Józef Mroszczak, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec, Wojciech Zamecznik, Roman Cieślewicz, Franciszek Starowieyski és számtalan más kollégájuk. Ebben az időszakban a lengyel plakátot, különösen a filmplakátot, a legelső helyen tartották számon világszerte. A művészeti produktumnak minősülő alkotások nem pusztán mint hatásos vizuális promóció funkcionáltak, de súlyos közéleti-egzisztenciális problémákra reflektáltak. Ezáltal a mélyen társadalmi-politikai valóságban gyökerező plakát túllépett a közönséges reklám keretein, egy sor képzettársítást hívva elő. Izgatni, provokálni, nyugtalanná, kíváncsivá tenni a nézőt, intellektuális erőfeszítésre kényszeríteni, aktivizálni. Ezek voltak a lengyel plakátművészet azon megkülönböztető jegyei, melyeknek köszönhetően világszinten egyedülálló jelenséggé válhatott.

1989-után a lengyel plakátművészet a gazdasági változások eredményeképpen nemcsak a külföldi tőke Lengyelországba áramlásának nehéz időszakát élte de az amerikai kultúra zavartalan terjedéséét is. Mindez az amerikai fototechnikákat használó, olcsó, közönséges ügynökségi reklám- és filmplakátok áradatát hozta magával, amelyek végül kiszorították az utcáról a hazai művészek munkáit. A kommercianizálódó, egyre igénytelenebbé váló piaci igények ellenére a lengyel alkotók továbbra is terveznek, és más műfajokban megtartották pozícióikat. Ráadásul a fiatal lengyel plakáttervezők változásokat indítottak el a plakátművészet területén.
Az elmúlt években a lengyel plakát fokozatos átalakulásának lehetünk tanúi, de mindennek ellenére számos fiatal alkotó munkáiban felfedezhetjük a nagy lengyel mesterek kézjegyét és egy sajátos, lengyel plakátra oly jellemző esztétikai minőséget mely elsősorban a merész színválasztásban, játékosságban és művészi iróniában nyilvánul meg." (Forrás - Krzysztof Dydo: Az utca művészete)
Plakát - Lengyel Intézet
RYSZARD KAJZER (szül. 1973)

A varsói Képzőművészeti Akadémia Grafika Karán végzett (1999), valamint diplomát szerzett a Schule für Gestaltungban, St.Gallenben (Svájc, 1997). 1997-1999 között tanársegédként dolgozott Mieczyslawa Wasilewski professzor Plakáttervezési Műhelyében, 2000-től pedig a tervezőgrafika szakon, Lech Majewski professzor műhelyében. Ryszard Kajzer szavakkal, képekkel, betűkkel, vonalakkal és színekkel játszik. Ezek összhangját, szépségét tanítja az akadémia diákjainak. A fő tevékenységi köre a plakát- és tervezőgrafika, valamint a rajz. Számos díjat kapott (többek között Varsóban, Krakkóban, Katowicében, Torinoban, Bonnban, Corvallisban (USA); munkái a világ több múzeumában és galériájában láthatók. (Forrás: a Lengyel Intézet honlapja)


A kiállítást megnyitja Gál Krisztián grafikus.
Megnyitó: 2011. április 7. 18h
Megtekinthető: április 7. és május 15. között.

Lengyel Intézet, 1065 Budapest, Nagymező u. 15.
Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32.
www.polinst.hunyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés