bezár
 

art&design

2011. 04. 03.
Olvasók - Hajtmanszki Zoltán kiállítása a FSZEK-ben
2011. április 2. - 2011. április 29. (FSZEK, Kisgaléria, Budapest, VIII. Szabó Ervin tér 1.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olvasók - Hajtmanszki Zoltán kiállítása a FSZEK-ben 2011. április 2-től április 29-ig látható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában Hajtmanszki Zoltán Balogh Rudolf-díjas fényképész nemzetközi kitekintéssel készült fotódokumentumának kiállítása.
Hajtmanszki Zoltán fotóanyaga, amely 1992-től napjainkig készült, és folytatólagosan ma is készül - André Kertész On Readig című, az olvasásról szóló képeinek inspirációit is szem előtt tarva - egy nemzetközi kitekintéssel készült fotódokumentum a globális írásbeliségről. Az alkotó Kurt Vonnegut egy gondolatát választotta a kiállítás mottójául: "Csak hogy néhányan közülünk tudnak írni és olvasni, meg egy kicsit matekozni, még nem jelenti azt, hogy jogunkban állna leigázni a világot." A tudás hierarchiáját kutató dokumenum-fotográfus a globális társadalomhoz fordul, és arra kérdez rá, hogy felelősen használjuk-e az emberiség által máig felhalmozott ismereteket, vagy komoly vétek azt tanítanunk, hogy a "tudás hatalom"? Miközben szebbnél szebb jeleneteket talál az olvasás élményének illusztrálására, és biztosan állítja, hogy az írástudás tett bennünket emberré, újra és újra szembesülünk a képeken az olvasó társadalom végletes polarizáltságának megrázó tényeivel. Hajtmanszki szerint "a tudás ma korlátlan hatalom, és jó uralkodóhoz illő módon, nagyon sürgősen felelőssé kell válnia".
Olvasók plakát
Az Olvasók című kiállítás anyagát 340 dokumentumfotó és a képek ihletésére íródott hét angol nyelvű esszé képezi, melyek a galéria falain és számítógépes slide-show formájában tekinthetők meg.

Hajtmanszki Zoltán hivatalos weboldala:
http://www.hajtmanszkizoltan.hu

A leadben szereplő fotó (Lisszabon könyvvásár) forrása: 
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajtmanszki_Zolt%C3%A1nnyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

Interjú Pálos Gergely operatőrrel kétlakiságról, kapcsolatépítésről, valamint a svéd és a magyar fényviszonyok különbségeiről
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés