bezár
 

art&design

2011. 04. 03.
Nem hagyhatta el Pekinget Aj Vej-vej neves ellenzéki művész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem hagyhatta el a kínai fővárost Aj Vej-vej (Ai Weiwei) a kortárs kínai képzőművészet nemzetközileg ismertté vált alakja, aki vasárnap Hongkongba készült - derül ki hírügynökségi jelentésekből.
Az avantgárd szobrai, installációi, valamint a kínai kormányt, politikai vezetést illető szókimonó bírálatai révén nevezetessé vált Ajt a hírek szerint a pekingi repülőtéren vámvizsgálat közben vezették el, miközben meg nem nevezett útitársát hagyták a gépre felszállni.

Egyelőre nem tudni, hogy az 53 éves kínai máskéntgondolkodót őrizetbe vették-e, vagy milyen eljárás alatt áll, de a rendőrség később házkutatási paranccsal jelent meg Aj stúdiójánál és átvizsgálta azt. Néhány alkalmazottat kihallgatásra a rendőrségre vittek.

Sajtóbeszámolók szerint vasárnap délután mintegy kéttucatnyi egyenruhás és civil rendőr volt látható Aj stúdiója környékén. Az AP amerikai hírügynökség videósát felszólították, hogy távozzon a helyszínről.

Aj decemberben hiába próbált meg egy Szöulba induló gépre felszállni azt követően, hogy meghívták Oslóba a börtönbüntetését töltő kínai Béke Nobel-díjas Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) díjátadási ünnepségére. Akkor az indoklás állítólag az volt, hogy távozása veszélyt jelentene a nemzetbiztonságra.

Az 1996-ban elhunyt neves kínai költő Aj Csing (Ai Qing) fia évekkel ezelőtt még jó viszonyt ápolt a kínai vezetéssel, az ország kulturális követének választották, s konzultáns volt a 2008-as pekingi olimpiára épült Madárfészek stadion tervezésében, amíg különböző konfliktusok miatt el nem távolodott a megbízóitól. Legutóbb néhány hete adott hírt magáról, amikor bejelentette, hogy egy számára nem ismeretlen terepen, Berlinben kívánja létrehozni új művészi bázisát.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés