bezár
 

art&design

2011. 04. 05.
Két év alatt majdnem négymilliárdot von el a kormány a kultúrától - csak az NKA-nál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöke szerint nincs biztosíték arra, hogy "a költségvetési zárolások tempója leáll", ezért tárgyalna Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.
Az NKA költségvetéséből tavaly kétmilliárd forintot zárolt a nemzetgazdasági tárca, idén pedig két lépcsőben egymilliárd, majd újabb több mint 600 millió forintot - mondta Jankovics Marcell a kulturális alap Múzeumi Szakmai Kollégiumának keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette az NKA-hoz nem érkezett meg a turisztikai ágazattól várt 200 millió forint sem, így a januári tervezethez képest jelenleg 1,8 milliárd forinttal kisebb kerettel kell számolnia a magyar kultúra legfontosabb finanszírozójaként számon tartott NKA-nak.

Jankovics Marcell nem lát biztosítékot arra, hogy az NKA költségvetését a második félévben nem érintik további zárolások, ezért Matolcsy Györggyel kíván tárgyalni a kérdésről.

Bereczki Ibolya, a kulturális alap Múzeumi Szakmai Kollégiumának vezetője beszámolójában felidézte: a szakkollégium jelenleg a 2010 novemberére elkészített stratégiai koncepció mentén működik, amely egyenlő arányban jeleníti meg a megőrzés, a gyűjteményezés és a közreadás szempontjait, hangsúlyozva a látogató növekvő fontosságát.

A tavaly támogatott rendezvények közül a szakkollégium elnöke kiemelte a Felemelő Század programsorozat eseményeit (ezekre 325 millió forint jutott), valamint az Erkel- és Liszt-évfordulók kiállításait. Kiemelt szándék a digitalizáció elősegítése, ebből a célból kaptak támogatást például a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívuma vagy a múzeumi periodikák digitalizálási programjai.

Bereczki Ibolya emlékeztetett arra, hogy a foglalkoztatóterekre és a múzeumpedagógiai programokra EU-s források is igénybe vehetők, ezért ilyen címen az NKA nem írt ki pályázatot, az egyéb pályázatok során azonban figyelemmel tekint ezekre a szempontokra.

A szakkollégium még keresi a forrásokat a kiemelkedő hagyatékok megvásárlására és feldolgozására tervezett Pulszky-program megvalósításához. Elhangzott az is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a gyermek- és családbarát programok támogatására, ami nyomon követhető lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja napokban megjelenő kiírásában is.

Az idei lehetőségekről szólva Bereczki Ibolya elmondta: a tavalyi 686,8 millió forinthoz képest a múzeumi szakkollégium 2011 elején 435 millióból tervezett, ez a keret azonban a zárolások miatt jelenleg 360 millió forintra csökkent. Ebből 230 millió forintot már odaítéltek, a második félévre így 129 millió marad.

Mint a szakkollégium vezetője az MTI-nek elmondta, ez a keret még bővülhet abban az esetben, ha az ötöslottó adóbevételei magasabbak lesznek a vártnál.

Jankovics Marcell újságírói kérdésre válaszolva kitért L. Simon László (Fidesz), az Országgyűlés kulturális bizottsági elnöke által beterjesztett törvényjavaslatra, amely lehetővé tenné, hogy olyan kulturális szervezetek is indulhassanak az NKA pályázatain, amelyek vezetője szakkollégiumi tag.

Az NKA elnöke szerint meg kell bízni a kurátorok tisztességében, valamint az átlátható és nyomon követhető döntési mechanizmusokban. "A szakkollégiumok működését ez a törvényjavaslat semmiben nem befolyásolja" - vélekedett Bereczki Ibolya.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Cséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek tények, ott csak a jóság marad
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Esterházy az Ódry Színpadon
VOLT Fesztivál, 2019. június 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés