bezár
 

art&design

2011. 04. 05.
Láss, ne csak nézz - Benczúr Emese helyspecifikus kiállítása a Platán Galériában
Megnyitó: 2011. április 7. 19h, Platán Galéria, 1061, Budapest, Andrássy út 32.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Láss, ne csak nézz - Benczúr Emese helyspecifikus kiállítása a Platán Galériában A Lengyel Intézet felkérésére Benczúr Emese egy, a tőle már megszokott helyspecifikus munkát készít a Platán Galériába. A művésznő 2010-ben, a Műcsarnokban megrendezett Aviva Képzőművészeti Díjhoz kapcsolódó kiállításon térben szétcsúsztatott, egy nézőpontból olvasható munkájával nyerte el a látogatók rokonszenvét és az ezzel járó Közönségdíjat.
A 2010-es Find your place (Találd meg a helyedet) sem az első ilyen típusú munkája a művésznek. 2008-ban, az osztrák Tullnban, egy erdő mélyén kialakított kertet „címkézett fel” a Dolgok mélyén felirattal, 2006-ban a debreceni MODEM-ben pedig műanyag fénycsövekből állt össze az első látásra kaotikusnak tűnő Rend.

Benczúr Emese a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, festés helyett azonban inkább a hímzéssel tudott azonosulni, diplomamunkája egy 38 méter hosszú függönyfelhúzó gurtnira hímzett Teljesítem a kötelességem felirat volt, melyet 250 napon át készített. A "feliratozás" és szlogenek idővel más-más/különböző, varrás, aranyozás, vagy fénytechnika használatával megvalósuló konceptuális munkákat eredményeztek. Benczúr Emesét 2001-ben Herczeg Klára-díjjal (junior), 2006-ban pedig Munkácsy-díjjal tüntették ki. A rendszerváltást követő évtized művészi generációjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Munkái egyszerűségük mellett mély, filozofikus üzenetet hordoznak.
Benczúr Emese - Láss, ne csak nézz
A most, a Platán Galériában a Lengyel intézet felkérésére berendezett kiállításának rövid szinopszisa:

Láss, ne csak nézz

"Nylonzacskók ... tele szövegekkel (Lásd rózsaszínben a világot; Nem lehet hülye, aki ilyen zacskót cipel). Az információkat olyan mennyiségben kapjuk, ami már befogadhatatlan. Ennek átlátására teszek kísérletet, egyfajta rendet teremtve. Színes zacskókból vágtam ki részleteket, majd hosszú betű-csíkokká alakítottam. Sajátos rendben a csíkok új értelmet nyernek, kialakul belőle egy felirat: Nehéz átlátni a dolgokon.

Néha sikerül."


Megnyitó: 2011. április 7. (csütörtök), 19.00 óra

A kiállítást megnyitja: Aknai Katalin, művészettörténész

Megtekinthető: 2011. május 27-ig, keddtől péntekig 11.00 - 19.00 óra között.

Platán Galéria - 1061 Budapest, Andrássy út 32.

www.lengyelintezet.hu

Bővebb információ a művészről:
www.emesebenczur.com
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

A hetedik te magad légy A hetedik te magad légy
Mérlegen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés