bezár
 

art&design

2011. 04. 05.
Eichman perét mutatja be egy berlini kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A náci háborús bűnös, Adolf Eichmann 1961-ben Izraelben tartott bírósági tárgyalását idézi fel egy kedden Berlinben nyílt kiállítás. A per annak idején kiemelkedő szerepet játszott a holokauszt és a második világháború megismerésében.
A terror topográfiája nevű dokumentációs központban rendezett Der Prozess - Adolf Eichmann vor Gericht című kiállítás arra a több száz órás archív filmfelvételre támaszkodik, amely ötven esztendeje az Eichmann-tárgyalás egészét rögzítette.

A jeruzsálemi per során számos holokauszttúlélő megrendítő vallomása hangzott el, miközben Hitler helyettese, a holokauszt megtervezőjeként emlegetett Eichmann rezzenéstelen arccal ült a tárgyalóteremben elhelyezett golyóálló üvegfalú fülkéjében.

Németország második világháborús szerepének újraértékelésében mérföldkőnek számított a tárgyalás, korában sem az áldozatok, sem a volt nácik nem szólaltak meg a népirtással kapcsolatban. "Az Izraelben tartott tárgyalás törte meg ezt a hallgatást" - mutatott rá Andreas Nachama, a dokumentációs központ igazgatója.

A kiállításon nyolc képernyőn vetítenek részleteket a túlélők vallomásaiból és a vádlott közleményeiből.

Eichmann a háború után Argentínába szökött, 1960 májusában onnan rabolták el izraeli Moszad-ügynökök, és Jeruzsálembe vitték. A per végén 15 vádpontban, köztük emberiesség és a zsidóság ellen elkövetett bűnökben találták bűnösnek, és felakasztották.

Az írásos dokumentumokat és fényképeket ugyancsak felvonultató kiállításra - amely a holokauszt során meggyilkolt európai zsidók berlini emlékhelyének közreműködésével jött létre - május 17-én Izraelből megérkezik Eichmann hírhedt üvegfalú kabinja is.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés