bezár
 

art&design

2011. 04. 06.
Lepkék a székelyudvarhelyi múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trópusi lepkeházzá változik közel két hónapra a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum egyik kiállítóterme. A lepkekiállítás május 2-án nyitja kapuit, és a húsz trópusi faj háromszáz egyedének lakóhelyéül szolgáló lepkeházban testközelben lehet majd megtekinteni az igazi ritkaságokat.
Afrikai, ázsiai és dél-amerikai lepkefarmokról érkeznek április végén Székelyudvarhelyre azok a lepkebábok, melyek a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban külön erre a célra berendezett lepkeházban, a nézők szeme láttára fognak kikelni - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

A kulturális intézmény csak befogadója az élő kiállításnak, amit a Vulticulus Földrajzi Társaság visz a múzeumba - idézi a lap Miklós Zoltánt, a múzeum vezetőjét.

A Trópusi Lepkeház a múzeum egyik időszakos kiállításokra használt termében lesz, amelynek kialakítása nem kis munkával jár, hisz a lepkék eredeti életterének egy kis darabkáját kell a terembe varázsolniuk a szervezőknek. Sajátos mikroklímát kell létrehozni.

A 80 százalékos páratartalomban, 25-35 fok közötti hőmérsékleten és trópusi növények között repkednek majd a különböző méretű és színű ízeltlábúak - mondta Kilyén Barna, a Vulticulus Földrajzi Társaság vezetője.

A szervezők a fajok kiválasztásakor leginkább azt tartották szem előtt, hogy az elhozott példányok méretesek, színesek, egyszóval látványosak legyenek, így a lepkeház egyik különlegessége lesz például a világ legnagyobb lepkéjének számító, akár a 30 cm-es szárnyfesztávolságot is elérő atlaszlepke.

"Mivel a lepkék élettartama igen rövid, csupán három hét, a Lepkeház nyitva tartásának közel két hónapos időszakát úgy tudjuk lefedni, hogy a bábok három rendben érkeznek és kelnek majd ki" – mondta a lapnak Kilyén Barna.

A szervező elmondta még, hogy a lepkék „nagyon barátságosak”, megtörténhet, hogy rárepülnek majd a látogatókra, és bíznak abban, hogy senki nem fogja bántani a színpompás lényeket.

A speciális kiállítás végén az elpusztult lepkéket preparálják, hogy oktatási célokra iskoláknak ajándékozzák.

A május 2-án nyíló Trópusi Lepkeház kapcsán pedagógiai foglalkozásokra is várják majd a múzeumba a gyerekeket. A lepkék világrajövetelét nemcsak a helyszínen lehet majd megnézni, hanem webkamera segítségével élőben is követhető lesz a http://www.vulticulus.ro címen, a Vulticulus Földrajzi Társaság honlapján.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés