bezár
 

art&design

2011. 04. 07.
Elkészült az Iparművészeti intézményfejlesztési stratégiája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első negyedévi látogatottsági adatok azt mutatják, hogy a közönség kezd ismét rátalálni az Iparművészeti Múzeumra (IMM), melynek nemrég elkészült a következő 4-5 évre szóló intézményfejlesztési stratégiája - mondta el egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Budapesten az IMM általános főigazgató-helyettese.
Mint Siklós Péter felidézte, a múzeum Lechner Ödön tervezte, több mint száz éves épülete 2010 végére kritikus állapotba került: meglazult a külső kerámiaborítás, a 11 méteres kupolatorony tartószerkezete életveszélyesen korrodálódott, és a ház gépészeti berendezései is tragikus állapotban vannak; az életveszély-elhárítás azonban egy minisztériumi gyorssegélynek köszönhetően már megkezdődött.

Takács Imre főigazgató tavaly októberben 76 millió forintos adóssággal vette át ismét a múzeumot, ezért az új vezetés egy "Münchhausen-projektbe" kezdett, jelentősen nagyobb látogatószámot és ezzel bevételeket megcélozva - emlékeztetett Siklós Péter.

Az első negyedévi adatok szerint megállt a látogatottság évek óta tartó csökkenése: míg 2008 első három hónapjában 11 ezren keresték fel a múzeumot, 2009 ugyanezen időszakában 7400-an, tavaly pedig csupán 5 ezren. Ezzel szemben 2011 március végéig sikerült 16 és fél ezres látogatószámot elérni - ismertette az adatokat a főigazgató-helyettes.
Siklós Péter szerint a feléledő érdeklődésben nagy szerepe van az IMM jelenlegi időszaki kiállításainak (Főúri öltözékek az Esterházy-kincstárból; Perzsa művészet a Qádzsár-korban, 1796-1925).

Májusban a zágrábi Marton Múzeum világhírű porcelángyűjteménye mutatkozik be az Iparművészetiben bécsi, sévres-i és szentpétervári porcelánokkal, majd októberben magyar és lengyel dizájnkiállításoknak ad otthont az épület. Decemberben - elsősorban saját anyagból - megnyílik az Art deco és modernizmus című tárlat, és a tervek szerint 2012 áprilisában érkezik a londoni Victoria and Albert Museum 500 tárgyból álló, szenzációs válogatása - adott ízelítőt a várható programokból.

A főigazgató-helyettes közölte, március közepére elkészült az IMM intézményfejlesztési terve, melyből a kultúráért felelős államtitkárság, ígérete szerint, rövidesen kormányelőterjesztést készít. A stratégia alapján a következő 4-5 évben lezajlik az akadálymentesítés, étterem, múzeumshop és a jelenleginél háromszor nagyobb múzeumpedagógiai foglalkoztató épül.

Az időszaki kiállítóterek a mostani duplájára, 2000 négyzetméteresre gyarapodnak, míg az állandó kiállítás a jelenlegi 800 helyett 10 ezer négyzetmétert foglalhat majd el. Az Üllői úti központi épületben egy kortárs dizájngyűjtemény is helyet kap majd, de megújul az IMM-hez tartozó nagytétényi Rudnyánszky-kastély is, ahol a mostaninál kétszer nagyobb alapterületen rendezik be a közkedvelt bútortörténeti kiállítást.
Siklós Péter hangsúlyozta: elképzeléseik szerint a beruházásokra nem egyszerre, hanem folyamatos működés közben kerül majd sor. Az MTI várható költségigényekre vonatkozó kérdésére elmondta, a koncepció szerint az mintegy 14 milliárd forintot tesz ki.

A beruházások elkészültével azonban végre méltó körülmények között fogadhatja a közönséget az "ország kincsesházaként" számon tartott, a többek között az Esterházy-kincstárat, a világ harmadik legnagyobb szőnyeggyűjteményét és jelentős szecessziós üveg-, Zsolnay- és Herendi porcelángyűjteményt is őrző IMM - tette hozzá a főigazgató-helyettes.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés