bezár
 

art&design

2011. 04. 10.
Robert Mapplethorpe fotója történelmet írt a Sotheby's háznál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történelmet írt Robert Mapplethorpe amerikai fotográfus Flag című munkája: a felvételért 158 500 dollárt (28,8 millió forintnak megfelelő összeget) fizettek, ezzel ez a legdrágább fotó, amely valaha liciten elkelt a Sotheby's aukciós háznál.
Az 1987-ből származó fekete-fehér fényképen a szélfútta amerikai zászló látható, a vásznat hátulról világítja meg a napfény. A felvétel értékét előzetesen 70-90 ezer dollárra becsülték, végül közel kétszereséért kelt el.

A Sotheby's péntek esti aukcióján az amerikai fotóművészet kiváló darabjai kerültek kalapács alá, az összbevétel 1,8 millió dollár (327,24 millió forintnak megfelelő összeg) felett volt.

Magas áron, 134 500 dollárért (24,45 millió forintnak megfelelő összegért) talált gazdára Dorothea Lange fotográfus Migrant Mother című 1936-os képe. A gazdasági világválság lecsengésekor készült felvételen egy gyerekei által körülvett aggódó anya látható. A fotó az azóta eltelt évtizedek alatt a világválságot jelképező mű lett, az aukciót megelőzően 30-50 ezer dollárra becsülték értékét.

Ugyanennyit fizettek az utóbbi negyven év egyik legnagyobb hatású fényképészének tartott Cindy Sherman 1980-ból származó Untitled Film Still #55 című felvételéért. Az 1954-es születésű fotós munkáját előzőleg 20-30 ezer dollárra taksálták.

A Sotheby's divatfotókból rendezett árverése 942 ezer dollár feletti összbevételt hozott, a három legdrágább alkotás Irving Penn nevéhez fűződik. Az 1917 és 2009 között élt fotós a divatszakma legendája volt, sokáig dolgozott a Vogue magazinnak. Az 1950-ből származó Balenciaga Mantle Coat című 1950-es felvételért 80 500 dollárt fizettek, az 1991-ben készült Woman With Feather Hat és a szintén 1950-es Woman With Umbrella 68 500, illetve 60 ezer dollárért cserélt gazdát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Fischer Iván változata A Müpában
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés