bezár
 

art&design

2011. 04. 10.
Dalí és Warhol párbaja az aukciósházaknál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Többek közt Andy Warhol első önarcképét kínálja kétnapos májusi árverésén a Christie's aukciósház, a Sotheby's ezzel szemben Salvador Dalí egyik portréjával csalogatja az érdeklődőket.
A Christie's 1963-as Warhol-önarcképe akár 30 millió dollárt (5,45 milliárd forintnak megfelelő összeget) is hozhat, a mű annak idején 1600 dollárét talált gazdára. A pop-art atyjánál megszokott módon négy elemből álló alkotás selyemvászonra készült, a művész viharkabátban és napszemüvegben látható rajta. Az önarcképet Florance Barron detroiti gyűjtő családja kínálja árverésre.

Barron először azt akarta, Warhol őt fesse meg, de később meggondolta magát, és rávette a fiatal művészt, hogy önmagáról készítsen képet. "Engem senki sem ismer, magát akarják látni" - mondta Warholnak.

A kékes árnyalatú alkotás később kiállításon is szerepelt, és a Warhol munkáiból rendezett retrospektív kiállítások katalógusainak címlapját díszítette többek közt a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és a bilbaói Guggenheim Múzeumban.

A kép a művész csillaggá válásának kezdetét jelöli - vélekedett a Christie's szakértője. "Warhol kora előtt járt, a glamour új típusát teremtette meg" - fűzte hozzá Brett Gorvy.

A család azért értékesíti a képet, mert megosztani nem tudják, így az eladás jelenti az ésszerű lépést - tudatta Florance Barron egyik fia.

A Sotheby's Helena Rubinstein üzletasszonyról készült húsz portrét árverez el két aukción tavasszal és ősszel. A május 3-4-i estéken öt festmény kerül kalapács alá, ezek között szerepel egy olyan is, amelyhez a kozmetikai ipar nagyasszonya Salvador Dalínak ült portrét. A fennmaradó 15 alkotás októberben találhat új gazdára.

Dalí 1943-ban vitte vászonra a Princess Arthchild Gourielle-Helena Rubinstein című festményt, amelynek különlegessége, hogy a művész fiatal nőként mutatja be az akkor már 73 éves asszonyt, hogy így ábrázolja izzó, energikus karakterének halhatatlanságát, tetteinek és pályájának örökségét - emelte ki a Sotheby's. A portré értékét 1-1,5 millió dollárra taksálják.

Az 1965-ben elhunyt Rubinstein közeli barátja és patrónusa volt a szürrealista festőnek, még azzal is megbízta, hogy fessen három fali festményt 30 szobás manhattani rezidenciájába.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés