bezár
 

zene

2011. 04. 12.
Clan of Xymox és Mesh
2011. május 21., Dürer kert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Clan of Xymox és Mesh Kulturális mumifikálódás helyett a hónap ajánlata ezúttal melankolikus aprítás és modern gótikus romantika, de vigyázat: a kórosan érzékeny rituális elektronika rajongók fokozottan veszélyeztetettek a rohamszerű haláltánc-produkálás miatt.
Meg kell nyugtatnom azokat, akik aggódtak, hogy 2011 nyári felezője felé közeledve a setét szintetizátorok és nyomott riffek vészes kiszáradása fenyeget. Ugyanis a Black Head Agency és a Pluswelt májusi nagydobásával a Dürer kertben fogadjuk a holland Clan of Xymox és az angol Mesh zenekarokat, minden kontinentális goth atyját illetve kedvenc szintipopját. Összesen fél évszázados tapasztalattal a hátuk mögött az idei tavasz élményekben egyik legvastagabb és legprofibb koncertje elé nézünk.

Noha a Clan of Xymox (korábban Xymox) személyi állományában és elektronikus adalékai híján nem ugyanaz az együttes, mint amely 1981-es megalakulásakor indult hódító útjára, Ronny Moorings betonbiztos viszonyítási pont a goth zene történetében. Legfőbb karakterisztikuma, hogy kiválóan csinál lágy, bánatos, ám íves rockzenét, ír szolid szuicid szövegeket és keveri ezt elektronikus/ambient elemekkel: összefoglalva mindent, amiért az érettebb setétruhás huszonévesek odavannak. Valljuk be, ez olyannyira erős, jellegzetes légkörrel bír, hogy feltételezem, ez a Black Head Agency-koncert sem lesz gyászosan egyszínű, sőt:

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/y47PxC9u6Kc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Clan of Xymox – Back Door

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/scG0t8PXn4g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mesh – Leave You Nothing

A Meshről pedig pláne nem feltételeznénk a környezet melankolikus egysíkúságát: bánat és fenség mellett itt alkalmanként tomboló düh és tisztes adag feszültség is ül a zenén. Ami nem csak jó párosítást jelent, de alternatívát is a – reményeink szerint – sokszínűséget preferáló közönségnek. S ezzel itt fel van adva a feladat: az igényes zenéket kedvelőknek el kell jönniük, meg kell tapasztalniuk ezt is, azt is – a rajongókról pedig nem beszélek, nekik már úgyis megvan a jegyük.

Helyszín: Dürer kert, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Időpont: 2011. május 21., 20:00
Belépő: a helyszínen 6500 HUF, elővételben április 14-ig 3900 HUF, május 20-ig 4900 HUF
Elővételi helyek:
Metro-nóm, Ticketportal
Szervezés: Black Head Agency
nyomtat

Szerzők

-- Sárosi Ádám --


További írások a rovatból

Lully–Molière: A kénytelen házasság
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Horváth Bálint válaszol
Pátkai Rozina Minka koncertje
Rémisztő másság – a castratók tündöklése és bukása (3.)

Más művészeti ágakról

gyerek

El kellett mozdulni a mesevilág felé El kellett mozdulni a mesevilág felé
Interjú Molnár T. Eszter írónővel és Török Zoltán természetfilmessel
színház

Szentivánéji alumíniumtündöklésben Szentivánéji alumíniumtündöklésben
Horváth Csaba rendezése Székesfehérváron
irodalom

Mészöly Miklós Szekszárdja, Szekszárd Mészöly Miklósa Mészöly Miklós Szekszárdja, Szekszárd Mészöly Miklósa
Liebhauser János[szerk.] és Dicső Zsolt[szerk.]: Átfénylik rajtuk, Antológia Mészöly Miklós 100. születésnapjára, Kalligram Kiadó, Budapest 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés