bezár
 

art&design

2011. 04. 11.
Kiállítás Csók István életművéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bálványok és démonok címmel nagyszabású életmű-kiállítást rendeznek Székesfehérváron Fejér megye szülötte, Csók István (1865-1961) halálának ötvenedik évfordulója alkalmából, az április 17-től látható tárlat részleteit sajtótájékoztatón ismertették hétfőn a szervezők.
Csaknem fél évszázada, 1965-ben mutatták be a mostanihoz hasonló gazdaságban a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb alkotójának munkáit. A mintegy 110 képet, grafikát, s az azokat kiegészítő műtárgyakat, bútorokat két helyszínen, a Csók István Képtárban és a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény helyiségeiben láthatják majd a tárlat látogatói.

Tematikusan - egy-egy jellemző témakör köré csoportosítva - állítják ki a képeket, amelyek között igazi kuriózumként ott lesz Csók István egyik főműve, a Nirvána is. A nagyméretű munka igen rossz állapotban volt, a Magyar Nemzeti Galéria kifejezetten a tárlatra restauráltatta és kölcsönözte a kiállításnak - mondta el Szücs Erzsébet, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója.

"Hazaérkezik" az alkalomra Londonból a művész 1923 óta lappangó, Velazquez legszebb gyermekportréit idéző Kislány című portréja. Magántulajdonosok adnak kölcsön olyan főműveket, mint a Salome (1901), a mintegy száz éve lappangó Magyar Madonna (1900), vagy a nagyméretű Mulató társaság pávával című festmény.

Először látható majd ismét együtt a magyar festészet legszebb gyermekportré-sorozata, a kislányáról festett Züzü-ciklus. A képek között ott lesz a gyermeket nemzeti viseletben ábrázoló, a trianoni eseményekre emlékező Hiszekegy (1925) című alkotás is. Csók István késői impresszonizmusát idézik majd a Balaton-képek.

A tárlat különlegessége lesz, hogy nemcsak a festő alkotásait, hanem keleti gyűjteményének műtárgyait, a képein megörökített bútorait az azokat megjelenítő festményekkel együtt állítják ki a szervezők - mondta el Gärtner Petra, a tárlat egyik kurátora.

Demeter Zsófia, a Fejér Megyei Múzeumok igazgatója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás több éves előkészítő- és tudományos kutatómunka eredménye, s főként a tárlat kurátorainak, Gärtner Petrának és Révész Emesének az érdeme.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: első alkalommal rendez közösen tárlatot a városi és a megyei önkormányzat. Szeretnék megteremteni annak a hagyományát, hogy minden esztendőben szülessen egy olyan kiállítás, amely méltán hívja fel a figyelmet Székesfehérvárra és Fejér megyére.

Brájer Éva alpolgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a kiállítást szeretnék bemutatni Székesfehérvár testvérvárosában, Csíkszeredán, é tekintettel arra, hogy Csók István alkotásainak jelentős része kötődik a Balatonhoz, esetleg Balatonfüreden is.

Vargha Tamás, a megyei önkormányzat elnöke szerint a tárlat érdekessége lesz, hogy együtt láthatóak majd a művek és az azokat részben inspiráló műtárgyak, bútorok.

Az életmű kiállítást április 17-től október 2-ig lesz látható. A tárlatot Csók Istvánról készült portréfilm egészíti ki, s kapható lesz az életművét összegző album is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés