bezár
 

art&design

2011. 04. 11.
A Duna történetéről nyílik kiállítás Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Duna folyó történetét bemutató kiállítás nyílik kedden Győrött a Xántus János Múzeumban. Az esztergomi Duna múzeum tárlata uniós támogatással megvalósult projekt eredménye, amelybe más magyar és szlovák múzeumok, köztük a Duna-kiállításnak helyet adó győri közgyűjtemény is bekapcsolódott.
A folyó, amely éltet és összeköt – A Duna című kiállítás, amely július 31-ig látogatható, áttekintést ad a Duna történetéről, egyebek között a római birodalomban betöltött határfolyó szerepéről, a folyó mentén zajló török kori életről, a XIX. századi hajózásról és hídépítésekről - mondta Szalkai Tímea, az esztergomi múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek.

A tárgyi emlékek, makettek felidézik az évszázadok alatt kialakult népi mesterségeket, köztük a viza-halászatot, az aranymosást, a faúsztatást. A kiállítás elvezet a mába és aktuális árvédelmi, illetve természetvédelmi kérdésekre is keresi a választ a közgyűjtemény eszköztárának felhasználásával.

Az esztergomi és a győri Xántus múzeum mellett a visegrádi közgyűjtemény és a szlovákiai Érsekújvár múzeuma mintegy 94 ezer euró támogatást kapott a közös projektre – mondta Székely Zoltán, a Xántus múzeum művészettörténésze korábban az MTI-nek.

Ebből a forrásból különböző tematikájú bemutatókat rendeztek, a tárlatok anyagának összeállítása során szakmai konzultációkat folytattak. Miután saját kiállítását már valamennyi múzeum az érdeklődők elé tárta, az idén rotációs rendszerben körbeviszik a kiállításokat valamennyi helyszínre. Győrben elsőként az esztergomi múzeum "vendégkiállítását" láthatják az érdeklődők a magyar-szlovák közös projekt jóvoltából.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés