bezár
 

art&design

2011. 04. 14.
Giottóval szembe nézni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Páratlan élményt kínál a firenzei Santa Croce bazilika restaurálása: a látogatók felkapaszkodhatnak az állványokra, és egészen közelről csodálhatják meg a festményeket.
Olyan, mintha kézzel érintenénk a mennyországot - fogalmazott a Reuters hírügynökség tudósítója, aki az elsők között kapaszkodott fel a harminc méteres állványra.

Befejeződött a 13. században emelt Santa Croce templom nagykápolnáját díszítő festmények öt évig tartó restaurálása, de az állványokat még körülbelül egy évig a helyükön hagyják.

Aki az élményért képes leküzdeni tériszonyát, védősisakkal a fején felmászhat és láthatja azt, amit eddig csak maga a festő, Agnolo Gaddi (1350-1396) és az Igazi kereszt legendája című festménysorozat helyreállítói láttak.

Nyolcszázötven négyzetméter festménnyel találja magát szemben a látogató egészen közelről: a negyven percig tartó látogatás alatt a legapróbb részletek is felfedezhetők.

Olyan mintha kincseket keresnénk- mondta az olasz sajtónak Alberto Felici, a restaurálást végző Opera di Santa Croce munkatársa. Hozzátette: a festő tudta, hogy senki sem látja majd, de a művészi játék kedvévért Gaddi patakban úszó halat és madarakat is elrejtett a festményen. A restaurátorok szerint az egyik alig észrevehető arckép Gaddi mesterét, Giottót ábrázolja.

A híres olaszok, többek között Niccolo Macchiavelli és Galileo Galilei sírhelyeként ismert Santa Croce 2002-ben indított teljes helyreállítása folytatódik. A nagykápolna restaurálása 2,4 millióba került és az összeg felét a japán üzletember, Tetsuya Kuroda ajánlotta fel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés