bezár
 

art&design

2011. 04. 16.
Erotika a japán művészetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sunga – Erotika a japán művészetben címmel szombattól látható festett képekből, fanyomatokból álló kiállítás a Lendvai Galéria-Múzeumban.
Morgós András, a kiállítás kurátora, a tokiói művészeti egyetem professzora az MTI-nek elmondta, hogy főként magyarországi magángyűjteményekből állította össze a tárlatot, amelyen 150 erotikus jelenetet láthat a közönség. Ez a "japán Káma Szútra", de az anyagból kiderül: a japánok több pozíciót ismernek, mint az indiaiak. A 150 jelenet tekercsképekből (amelyeken egyenként 12 kép látható), füzetekből (szintén egyenként 12 ábrázolással, melyek egymás mellé téve láthatók), valamint nyitott albumokból áll össze.

A kiállítás anyaga a XVIII. századtól a XX. század elejéig tartó periódust öleli fel. A sunga, az erotikus kép már a 1500-as évektől igen népszerű volt Japánban, és híres mesterek készítették, mint Utamaro vagy Kuniszada. Főúri udvarházak, nagyvárosok, mint Tokió, Oszaka és Kiotó voltak a sunga készítésének központjai. Az összes japán nyomott fametszet egyharmada erotikus ábrákat tartalmazott. Az Edo-korban, 1600-as évektől 1867-ig ezeknek az erotikus festményeknek a készítését tiltották, a rajzolókat megbüntették.

Tizenöt évvel ezelőttig az erotikus festményeket tartalmazó albumokban még kitakarták a nemi szerveket. A sunga készítésének korszaka a fotótechnika megjelenésével lezárult. A hagyományosan előállított erotikus képeket már csak néhány mester készíti Japánban - tette hozzá a kurátor.
A kiállításra szlovén, magyar és angol nyelvű, 80 oldalas, 80, túlnyomó többségében színes képet tartalmazó katalógus készült Morgós András magyarázataival. A lendvai kiállítás július 3-ig tart nyitva.
nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Terápia Terápia
Interjú Fazekas Anna grafikusművésszel
art&design

Tudás és hit a bizonytalanság korában Tudás és hit a bizonytalanság korában
Kútvölgyi-Szabó Áron: Gettier barlangja (Megnyitószöveg)
art&design

Dimenzionizmus a bábművészetben Dimenzionizmus a bábművészetben
Billentyűk – Blattner Géza kísérleti bábszínháza az avantgárd Párizsban
Az antropocén jövőtlensége a Futurum Perfectum című kiállításon

Más művészeti ágakról

gyerek

Gyerekfotók és képességfejlesztés
Áprilisban is izgalmas kiállításokkal és foglalkozásokkal vár mindenkit a Deák17 Galéria
gyerek

Érzékeny műszer a gyerek Érzékeny műszer a gyerek
Beszélgetés Véghseő Klára festőművésszel
színház

Tisztító erőtér Tisztító erőtér
Az Együttérző Tara a Bethlen Téri Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés