bezár
 

art&design

2011. 04. 16.
Erotika a japán művészetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sunga – Erotika a japán művészetben címmel szombattól látható festett képekből, fanyomatokból álló kiállítás a Lendvai Galéria-Múzeumban.
Morgós András, a kiállítás kurátora, a tokiói művészeti egyetem professzora az MTI-nek elmondta, hogy főként magyarországi magángyűjteményekből állította össze a tárlatot, amelyen 150 erotikus jelenetet láthat a közönség. Ez a "japán Káma Szútra", de az anyagból kiderül: a japánok több pozíciót ismernek, mint az indiaiak. A 150 jelenet tekercsképekből (amelyeken egyenként 12 kép látható), füzetekből (szintén egyenként 12 ábrázolással, melyek egymás mellé téve láthatók), valamint nyitott albumokból áll össze.

A kiállítás anyaga a XVIII. századtól a XX. század elejéig tartó periódust öleli fel. A sunga, az erotikus kép már a 1500-as évektől igen népszerű volt Japánban, és híres mesterek készítették, mint Utamaro vagy Kuniszada. Főúri udvarházak, nagyvárosok, mint Tokió, Oszaka és Kiotó voltak a sunga készítésének központjai. Az összes japán nyomott fametszet egyharmada erotikus ábrákat tartalmazott. Az Edo-korban, 1600-as évektől 1867-ig ezeknek az erotikus festményeknek a készítését tiltották, a rajzolókat megbüntették.

Tizenöt évvel ezelőttig az erotikus festményeket tartalmazó albumokban még kitakarták a nemi szerveket. A sunga készítésének korszaka a fotótechnika megjelenésével lezárult. A hagyományosan előállított erotikus képeket már csak néhány mester készíti Japánban - tette hozzá a kurátor.
A kiállításra szlovén, magyar és angol nyelvű, 80 oldalas, 80, túlnyomó többségében színes képet tartalmazó katalógus készült Morgós András magyarázataival. A lendvai kiállítás július 3-ig tart nyitva.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Fischer Iván változata A Müpában
Todd Phillips: Joker
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés