bezár
 

art&design

2011. 04. 17.
Ötezer év történelme a Gázai övezet homokja alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötezer év lenyűgöző történelme – a bibliai vak Sámsontól Allenby brit tábornokig - nyugszik a Gázai övezet homokja alatt.
A Földközi-tenger délkeleti homokos partvidékén egyaránt uralkodtak az ókori egyiptomiak, filiszteusok, rómaiak, bizánciak és a keresztesek. Nagy Sándor megostromolta, Hadrianus császár pedig meglátogatta a várost. Mongolok törtek be Gázába, majd muszlim seregek szállták meg. Gáza az oszmán birodalom része, Napóleon táborhelye és első világháborús csatatér volt. Ennek ellenére nem fejlődik itt a régészet.

Az egyetlen mód arra, hogy megóvjuk a pusztulástól, hogy betemetjük, amit találunk, amíg nem lesznek megfelelő eszközeink – véli Haszan Abu Halabíja, a gázai idegenforgalmi és régészeti minisztérium munkatársa.

Az 54 éves Valíd al-Akkád palesztin amatőr régész, akinek hán-júniszi háza ősi műtárgyak, régi fegyverek és évszázados agyagkorsók múzeumává vált, 30 évet töltött kutatással és ásással a 2005-ig izraeli megszállás alatt lévő Gázai övezetben.

„Azért kezdtem ebbe a munkába, hogy megőrizzem a palesztin történelmet” – magyarázta al-Akkád.

Egy ember lelkesedése azonban kevés ahhoz, hogy méltányosan bánjanak a sűrűn lakott Gázában a föld alatt nyugvó emlékekkel, ahol a 1,5 millió lakosnak más gondja is van, mint az ősi történelem megóvása.

A Gázavárostól 15 kilométerre fekvő Zavajda faluban Habalíja minisztériuma a szaktudás és megfelelő eszközök hiányának ellenére küzd a Szent Hilárion-kolostor megmentéséért. A nuszeirati menekülttábor közelében épült a kolostor i.sz. 329-ben, amikor Hilárion visszatért Egyiptomból, miután remete Szent Antal vezetésével tanult. A külső fallal körülvett létesítmény több épületet, így két templomot, egy temetkezőhelyet, egy keresztelőtermet és refektóriumokat foglal magában. 1992-ben fedezték fel, azóta lassan haladnak az ásatási munkák, amelyet francia szakértők felügyeltek időlegesen, de amikor távoztak, magukkal vitték az eszközeiket is – mondta Abu Halabíja.

A francia munkálatokat szervező Fadíl al-Autul elmondta: az UNESCO és a jeruzsálemi székhelyű Bibliai és Régészeti Iskola segítséget nyújt egy svájci pénzügyi támogatással létesítendő gázai múzeumhoz, de még nem tudni, mikor nyílik meg.

A 2007 óta a Hamász iszlamista szervezet uralma alatt lévő Gázai övezet, ahol a helyiek rakéta- és aknatámadásaira Izrael légicsapásokkal harckocsitűzzel válaszol, aligha vonzó a világ régészei számára, hacsak nem Indiana Jones az illető.

Halabíja azzal vádolja az izraelieket, hogy a megszállás alatt rátették a kezüket minden megtalált régiségre, amelyet két izraeli múzeumban őriznek. A palesztin minisztérium illetékesei különböző nemzetközi intézmény vezetőitől kérték a Gázai övezetből elvitt régiségek visszaszolgáltatását.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés