bezár
 

art&design

2011. 04. 21.
A kéziratos ajánlások sokat értek a Mike és Társa árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A várakozásoknak megfelelően két különleges, dedikált kötet - az 1924-es Ady Almanach Rippl-Rónai József aláírásával és Puskin Anyeginje Móricz Zsigmond ajánlásával -, valamint egy 16. századi Biblia ért a legtöbbet a Mike és Társa Antikvárium szerdai aukcióján.
A Juhász Gyula, Ady Lajos, Rippl-Rónai Lajos, Földessy Gyula és Dutka Ákos Adyról szóló írásait és Rippl-Rónai József rajzait tartalmazó almanachból ötven, kézzel számozott példányt is megjelentettek.

Ezekhez Fáy Dezső, illetve Szőnyi István egy-egy eredeti fametszete van mellékelve, a címképet pedig Rippl-Rónai József is aláírta. Az aukción a 25-ös sorszámú példányt 16 ezer forintról indították, és hosszas licitversenyben 110 ezer forinton ütötték le.

Puskin Anyeginjét 36 ezer forintra tartották és 115 ezer forintért vették meg. A könyv Kner Erzsébet egyedi, bibliofil kötésében szinte iparművészeti remeknek számít, de hogy ekkora összeget adtak érte, abban a kötet egykori tulajdonosainak is szerepük van - ezt a könyvhöz mellékelt levelek magyarázzák.

Eredetileg Magoss Olga író kapta kedvesétől, Móricz Zsigmondtól 1925-ben az alábbi sorokkal: "Azért küldöm ezt a könyvet, hogy lássa, vannak szebb könyvek is, mint amiket én írok". Harminc évvel később az "öreg, beteg Olga néni" pedig Vekerdi Lászlónak ajándékozta a könyvet és vele az emlékeit.

Számos más olyan kötetet is kínáltak, s vettek meg jó pénzért, amelyeket a tudós polihisztor, orvos, művelődéstörténész, tudománytörténész Vekerdi Lászlónak dedikáltak író és tudós barátai. Németh László, Szentkuthy Miklós regényeit, Gábor Miklós két színészetről szóló könyvét, Sain Márton matematikatörténeti, Simonyi Károly fizikatörténeti művét ajánlotta Vekerdinek.

Népszerű volt a szabadkőműves irodalom is: A szabadkőművesség titkos harca trón és oltár ellen című kiadvány tizennégyszeres áron, 56 ezer forinton végzett, de a témával foglalkozó többi kötet is két-háromszoros áron ment el.

Dessewffy Arisztid író, a képviselőház elnöki tanácsosa jelentős szereplője volt a 19-20. század fordulóján a politikai és társadalmi életnek. Kéziratgyűjteményéből Wekerle Sándor, Teleki Pál, Széchenyi Béla, Tisza Istvánné, Szádeczky-Kardos Lajos, Szalay Imre, Takáts Sándor, Zichy Géza, Prielle Kornélia és mások hozzá intézett levelei kerültek új tulajdonosokhoz 10-22 ezer forintért.

Az árverésen, amelyen a 696 tétel több mint kétharmada elkelt, szép licitemelkedést ért meg Rotterdami Erasmus 1551-es, mainzi kiadású Újszövetsége, amelyet 125 ezer forinton ütöttek le. Megadták a 80 ezer forintot I. Lipót császár, magyar király nemesség- és címeradományozó okleveléért. 60 ezer forintot ért meg valakinek Lesznai Anna kéziratos meséje.

Egy 1852-es kiadású orvosi könyvet, Tompa Lajos A bujasenyv orvos nélkül című munkáját pedig 4 ezer forintról indították és 52 ezerért ütötték le.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés