bezár
 

art&design

2011. 04. 21.
Folytatódik az M43-as nyomvonalán a régészeti feltárás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti 25 kilométeres szakaszának régészeti feltárása – közölte Balogh Csilla ásatási koordinátor, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa csütörtökön Szegeden.
Az előzetes felmérés alapján a 387 ezer négyzetméteres terület 58 százaléka régészetileg érintett”, a Makó és Csanádpalota közötti szakaszon 26 nyilvántartott lelőhely található – mondta a szakember, a Móra Ferenc Múzeum helyzetéről rendezett sajtóbeszélgetésen.

Az autópálya nyomvonalán a régészeti munka tavaly október közepén indult el, és december közepéig elsősorban a lelőhelyek létét igazoló és kiterjedését felmérő próbaásatásokat végeztek – tudatta Balogh Csilla.

Az munkát április elején szerették volna folytatni, de a rendkívül csapadékos 2010-es esztendő miatt kialakult magas talajvízszint és a hosszantartó tél miatt csak hétfőn indulhatott újra a munka négy helyszínen. Másik négy területen május első napjaiban kezdenek el dolgozni – mondta a szakember.

Tavaly mintegy 30 ezer négyzetmétert sikerült átvizsgálniuk a régészeknek, a teljes munkával a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-vel kötött szerződés alapján 2012. június 15-ig kell végezni.

Magyar Anna, a múzeumot fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke közölte, minden feltétel biztosított a bruttó 2 milliárd forintos összköltségű program folytatásához.

A fideszes politikus ugyanakkor elismerte, az önkormányzat és a pénteken nyugdíjazott múzeumigazgató Zombori István között vita volt az ásatás finanszírozása kapcsán.

A jogszabályok alapján a régészeti feltárásra kapott összeg 25 százaléka az ásatással kapcsolatos utómunkákra – többek között a leletek restaurálására, rendszerezésére, tárolására, kiállítás rendezésre, könyvkiadásra – fordítható.

Az önkormányzat célja, hogy a munkát költséghatékonyan és a lehető legmagasabb színvonalon végezzék el, lehetőleg úgy, hogy maradjon forrás az utómunkákra is – hangsúlyozta az elnök.

A Csongrád Megyei Közgyűlés március 25-i ülésén döntött arról, hogy fegyelmi vétség alapos gyanúja miatt eljárást indít a Móra Ferenc Múzeumnál elvégzett beruházási munkálatok ügyében. A vizsgálatot - amelynek az is feladata, hogy megállapítsa: történt-e kötelezettségszegés - a közgyűlés folytatja le.

Magyar Anna közölte, a jogszabályok értelmében a jelenleg is folyó fegyelmi eljárásról nem mondhat részleteket. Az ügyben – amely független Zombori István nyugdíjazásától – a végső döntést két héten belül a közgyűlés hozza meg egy rendkívüli ülésén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés