bezár
 

art&design

2011. 04. 21.
Kihirdették a Portfolio Review győzteseit
Megszülettek Magyarország legnagyobb művészeti válogatásának eredményei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a Portfolio Review győzteseit Hat tehetséges fiatal művészt választott ki a mai napon a Portfolio Review Pályázat szakmai zsűrije, akik 2011 folyamán a Klementz nővérek által vezetett BAH – Bring the Art Home kiállítássorozaton állíthatják ki műveiket különböző nagyvállalatoknál. A mai sajtótájékoztatón a zsűri vezetője, Winkler Nóra hozta nyilvánosságra a hat győztes nevét, akikről Aknai Katainnal, Fenyvesi Áronnal és Nemes Attilával közösen döntöttek egy kétfordulós kiválasztási folyamat során.
Április 19-én, egy nagyszabású megnyitó esemény keretein belül hirdették ki a Portfolio Review művészeti pályázat győzteseinek névsorát, akik a LOFFICE csapata által idén második éve megrendezésre kerülő BAH vándorkiállítás-sorozaton mutathatják meg műveiket a nagyközönségnek. Az önerőből finanszírozott kezdeményezés célja egy olyan pályázati – és később kiállítási – lehetőség megteremtése volt, amelynek segítségével a fiatal művészek ki tudnak törni az ismeretlenségből és meg tudják mutatni tehetségüket egy olyan közönségnek, akik közül sokan potenciális vásárlóikká is válhatnak. A 2010-es év Fiatal VállalkozóiDíját elnyert Klementz nővérek az innovatív vállalkozói szemléletükkel és a művészeti mecenatúrában végzett áldozatos munkájukkal a fiatal vállalkozók számára is példaképpé váltak.
 
Az eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztató elején Klementz Kata vállalkozásuk kortárs művészeti vonatkozásairól beszélt, valamint arról, hogy mik lehetnek a képzőművészet és a vállalati élet metszéspontjai napjainkban.
 
„A LOFFICE a kezdetek óta szervesen kapcsolódik a kortárs művészethez, hiszen olyan coworking irodákat működtet, amelyek legfőbb ismertető jegye az inspiratív környezet, a falakon gyakran cserélődő kortárs alkotások és a rafináltan újrahasznosított installációk és bútorok, melyek mind fiatal designerek munkái. Meggyőződésünk, hogy a kreatív környezet innovatív ötleteket ad, hatékonnyá és örömtelivé teszi a munkát, élhetővé a munkatereket.” 

Klementz Kata bevezetője után Winkler Nórának adta át a szót, aki Aknai Katalinnal együtt a zsűrizés menetét és a kiválasztásiszempontrendszereket ismertette a hallgatósággal. Elmondásuk szerint nem volt egyszerű helyzetben a zsűri, ugyanis rengeteg tehetséges művész színvonalas műalkotása érkezett a pályázatra. Hat alkotót kellett kiválasztaniuk, ám kategóriánként több esetben nem lehetett különbséget tenni a pályaművek között, így összesen kilenc művész került be a Bring the Art Home (BAH) vándorkiállítás-sorozatába. A szakmai zsűri hosszas egyeztetés után Balázs Imre Barna, Felsmann István, Koralevics Rita, Navratil Judit & Korcsmár Eszter, Réthelyi-Prikkel Tamás & Dömölky Dániel & Bácsi Róbert László és Szurcsik Erika alkotásait választotta ki.
 
A Portfolio Points nyitóeseményének számító rendezvényen a két szervezőcsapat együttműködéséről Klementz Kata elmondta, a LOFFICE és a Portfolio Points jelen együttműködése számos kreatív, hosszútávú művészeti projekt megvalósulása mentén is folytatódik majd, amely érinti mind az 53 Portfolio Review-ra pályázó művészt, így azoknak sem kell csüggedniük, akik ezúttal nem nyertek, hiszen az őszi Portfolio Pointson a szervezők egy kollektív tárlat keretében nekik is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.
 
A Portfolio Points kezdeményezésről és az idei tárlatokról Jankovits Barnabás, a program főszervezője adott egy rövid összegzést a sajtótájékoztatón, aki az urbánus helyszíneken kiállításra kerülő művészeti alkotások mellett a Király utcai tűzfalakrehabilitációs projektjéről és az esemény pécsi kiállításairól is beszámolt. A 2011-es Portfolio Points eseményéről elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy hatodik alakalommal is lehetőséget biztosíthatunk a kortárs művészek tárlatainak a bemutatására, és nagyon reméljük, hogy minél több érdeklődő ellátogat majd a kiállításoknak helyet adó mozikba, kávézókba, romkocsmákba és concept store-okba.”

Az eseményen a látogatók a 12 elődöntős művész műveit is megtekinthették a falakra kihelyezett installációk formájában, illetve HoloBox 3D holografikus kivetítés formájában is, amelyet a FabLab innovációs csapata biztosított a helyszínen. A rendezvényen az elődöntősök művei mellett két másik tárlatot is megnézhettek a résztvevők. A kiállítások az eredményhirdetés napján, este 19-órától, egy külön megnyitó eseményt követően a nagyközönség számára is megtekinthetőek.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés