bezár
 

art&design

2011. 04. 21.
Van Gogh-virágmozaikkal ünnepel Európa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Van Gogh-virágmozaikkal ünnepli a húsvétot az Európa virágoskertjének is nevezett hollandiai Keukenhof és az amszterdami Van Gogh Múzeum: a virágszirmokból kirakott alkotást csütörtöktől húsvét hétfőig láthatja a parkba ellátogató közönség.
A virágok szerelmeseinek kiemelt tavaszi turistacélpontja a Hollandia virágtermesztő térségében található Keukenhof, amely minden évben két hónapig, március közepétől május közepéig várja a látogatókat.

A több mint fél évszázada működő 32 hektáros parkot holland virágtermesztők álmodták meg, akik egy hatalmas virágkiállításon akarták bemutatni munkájukat. Keukenhof honlapja szerint a világ legnagyobb virágoskertjének számító parkban, amelyet tavaly 800 ezren kerestek fel, évente hétmillió virághagymát ültetnek el, amelyből 4,5 millió tulipán.

A húsvétra idén számos különlegességgel készül Keukenhof. Az amszterdami Van Gogh Múzeummal együttműködésben például a híres festő Szürke nemezkalapos önarcképét készítették el virágmozaik formájában.

Valószínűleg nem véletlen, hogy Van Gogh-tól egy olyan önarcképet választottak, amelyen a művész kalapot visel, hiszen húsvét hétfő a kalapok napja Keukenhofban: ekkor tartják a park húsvéti parádéját, amelynek főszereplői a különlegesebbnél különlegesebb kalapok. Az extravagáns fejfedők felvonulásához a látogatók is csatlakozhatnak saját kreációikkal, de a profi kalaptervezők divatbemutatókon is felvonultatják lenyűgöző virágos kalapkölteményeiket.

Húsvét hétfőn egyébként a szokásosnál korábban, már reggel 7 órakor kinyit a park, a korán kelők így megnézhetik, hogy nyílnak ki a virágok és ébredezik az állatvilág.

A virágok azonban nemcsak élőben "uralják" a holland tavaszt, az amszterdami Rijksmuseum és a Van Gogh Múzeum is "virágos" tárlattal várja a közönséget. A holland főváros repterénél található "fiókmúzeum", a Rijksmuseum Schiphol Dutch Flowers (Holland virágok) címmel kilenc olyan virágcsendéletet mutat be a Rijksmuseum gyűjteményéből, amelyek egykor a 17. századi gazdasági elithez tartozó családok otthonait díszítették egy olyan korban, amikor a vágott virág luxuscikknek számított.

Az amszterdami Van Gogh Múzeum Blossom (Virágzás) címmel gyűjtötte egybe a holland mester virágzó fákat ábrázoló alkotásait. A minitárlaton látható Vincent van Gogh híres Virágzó mandulafa ágak című festménye is, amelyet unokaöccse születésére festett.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Todd Phillips: Joker
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés