bezár
 

art&design

2008. 06. 20.
Múzeumok éjszakája - programok 70 fővárosi helyszínen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 70 budapesti helyszínen gazdag múzeumi programok várják az érdeklődőket szombat este hat órától hajnali kettőig a hetedik alkalommal megrendezendő Múzeumok éjszakáján.
A Szépművészeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az időszaki tárlatok is, úgy mint a Lélek és test című fotókiállítás, de lesz egyebek mellett kézműves műhely, játékos nyomozás, fény- és árnyékjáték, továbbá portréfotózás is, a zenét kedvelőknek pedig a Myrtill Quartet, a Náray Erika Jazz Band nyújt kikapcsolódást.
 
A Műcsarnok Repkedő lufilények címmel közös játékra és alkotásra invitálja a látogatókat, fellép a KoMa Társulat és a Vodku zenekar, míg Hallható fény címmel elektronikus zenei látványkoncert várja az érdeklődőket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a zuglói önkormányzat által közösen szervezett éjszakai rendezvény középpontjában a nemrég nyílt Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című borászati- és fotókiállítás, valamint a Szent Iván-éj tüzeit fellobbantó Tűzfesztivál áll. Dzsessz, népzenei és komolyzenei koncertek, reneszánsz divatsátor, lovagi torna, tűzmágus előadás, csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetés, borkóstoló, pirotechnikai látványshow teszi "perzselővé" a hangulatot. 

A Néprajzi Múzeum megismerteti egyebek mellett a tradicionális nyugat-afrikai zenét és hangszereket, a szambát, a didzseridut, valamint a magyar nép hagyományos kultúráját. Egész éjen át kézműves vásár, hennafestés, arab kávéház várja a látogatókat.

Az Iparművészeti Múzeumot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói veszik birtokba reneszánsz performansszal, divatbemutatóval, mozdulatszínházzal, összművészeti installációval és zenés tárlatvezetéssel. 

A Magyar Természettudományi Múzeumban korcsolyapálya, "jeges" előadások és antarktiszi filmvetítések mellett mézkóstolás és vetélkedők várják az érdeklődőket a Forró nyomok és hideg-lelés című rendezvényen.

A Magyar Nemzeti Múzeum a barokkot állítja a középpontba szombat este, az idén a zene ünnepével egy napra eső programsorozat fő vonulatát egy Európában egyedülálló, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo 2008 adja. 

A Magyar Nemzeti Galéria gazdag zenei programot kínál június 21-én, de a koncertek mellett lesznek tárlatvezetések, filmvetítések, továbbá verses interaktív előadások is. Erre az éjszakára kinyit az intézmény panorámaterasza is. 
 
A Budapesti Történeti Múzeum a reneszánsz királyi udvar életét idézi fel a Múzeumok éjszakáján: tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. Az érdeklődők korhű ruhát ölthetnek és interaktív játékban, valamint udvari táncmulatságon is részt vehetnek a Company Canario Historikus Táncegyüttes tagjaink közreműködésével. 

Az Országos Széchényi Könyvtár a koncertek és a tárlatvezetések mellett könyvtári körsétára, raktárlátogatásra, könyvkötészeti bemutatóra, filmvetítésre, vetélkedőkre, papírmerítésre hív.

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum egész területén a kortárs képző-, tánc- és színházművészet meghatározó alakjaival találkozhatnak a látogatók, de fellép a Goda Gábor vezette Artus Társulat és a TÁP Színház is.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját: az Amikor kinyílt Ázsia kapuja? című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével.

A Kiscelli Múzeumban divatbemutató, divattörténeti előadás és fotókiállítás, századfordulós kávéház várja a látogatókat, míg a külső udvarban vásárt rendeznek. 

Az Országos Műszaki Múzeum szintén új kiállítással örvendezteti meg vendégeit: Mobileum címmel nyílik tárlat, melyen interaktív módon mutatnak be 130 berendezést és 150 kisebb tárgyat, felidézve másfél évszázad gépfejlesztésének fontosabb stádiumait. A látogatók megtudhatják, mitől volt menő a ,80-as évek üzletembere, éjszaka pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget.

A Magyar Nemzeti Bank a pénz világába kalauzol a Múzeumok Éjszakáján: az érdeklődők igazi aranyrúddal tesztelhetik erejüket, önarcképes bankjegyet nyomtathatnak, megismerkedhetnek a pénzverés fortélyaival, a kamatkirály játék segítségével pedig kipróbálhatják magukat jegybankelnökként. 

A Millenáris park programjában a kiállítások mellett a Boban és Marko Markovic Orkestar koncertje, csillagászati bemutató, tűzugrás, több látványos fizikai kísérlet és performansz szerepel.

A Mai Manó Ház előtt felállított óriásvásznon neves fotográfusok, többek között külföldi fotóriporterek munkáiból lesz bemutató. A Magyar Fotogáfusok Háza művészeinek legjobb projektjeiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakos hallgatóinak alkotásaiból készült 30-45 perces diaösszeállítás pörög majd szombaton.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba csak a Múzeumok éjszakájára visszaérkezik az Anne Frank - Történelem a mának című kiállítás.

Az Evangélikus Országos Múzeum először csatlakozik a Múzeumok éjszakájához egy különleges Bibliákból nyíló tárlattal, "pincébe űzött" tárgyakból összeállított egyéjszakás kiállítással, emellett Biblia-maratonnal és koncertekkel is várják a fővárosi Deák térre az érdeklődőket.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Tudás és hit a bizonytalanság korában Tudás és hit a bizonytalanság korában
Kútvölgyi-Szabó Áron: Gettier barlangja (Megnyitószöveg)
art&design

Élő művészet - horrorral, luxussal és akttal Élő művészet - horrorral, luxussal és akttal
Viva Arte Viva - 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé
art&design

Rés a pajzson Rés a pajzson
Bartis Attila A szigeteken című kiállításáról
art&design

Sztehló Lili és egyházművészeti munkássága Sztehló Lili és egyházművészeti munkássága
Sztehló Lili színpompás üvegablakainak nyomában, Barabás Villa, Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Az önharag fekete tere Az önharag fekete tere
Az éjszaka a nappal anyja az Ódry Színpadon
színház

A hatalom lehetőség a jóra A hatalom lehetőség a jóra
Interjú Alföldi Róberttel Shakespeare III. Richárdja kapcsán
Lichter Péter – Máté Bori: The Rub
gyerek

Érzékeny műszer a gyerek Érzékeny műszer a gyerek
Beszélgetés Véghseő Klára festőművésszel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés