bezár
 

art&design

2008. 06. 20.
Múzeumok éjszakája - programok 70 fővárosi helyszínen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 70 budapesti helyszínen gazdag múzeumi programok várják az érdeklődőket szombat este hat órától hajnali kettőig a hetedik alkalommal megrendezendő Múzeumok éjszakáján.
A Szépművészeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az időszaki tárlatok is, úgy mint a Lélek és test című fotókiállítás, de lesz egyebek mellett kézműves műhely, játékos nyomozás, fény- és árnyékjáték, továbbá portréfotózás is, a zenét kedvelőknek pedig a Myrtill Quartet, a Náray Erika Jazz Band nyújt kikapcsolódást.
 
A Műcsarnok Repkedő lufilények címmel közös játékra és alkotásra invitálja a látogatókat, fellép a KoMa Társulat és a Vodku zenekar, míg Hallható fény címmel elektronikus zenei látványkoncert várja az érdeklődőket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a zuglói önkormányzat által közösen szervezett éjszakai rendezvény középpontjában a nemrég nyílt Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj reneszánsza című borászati- és fotókiállítás, valamint a Szent Iván-éj tüzeit fellobbantó Tűzfesztivál áll. Dzsessz, népzenei és komolyzenei koncertek, reneszánsz divatsátor, lovagi torna, tűzmágus előadás, csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetés, borkóstoló, pirotechnikai látványshow teszi "perzselővé" a hangulatot. 

A Néprajzi Múzeum megismerteti egyebek mellett a tradicionális nyugat-afrikai zenét és hangszereket, a szambát, a didzseridut, valamint a magyar nép hagyományos kultúráját. Egész éjen át kézműves vásár, hennafestés, arab kávéház várja a látogatókat.

Az Iparművészeti Múzeumot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói veszik birtokba reneszánsz performansszal, divatbemutatóval, mozdulatszínházzal, összművészeti installációval és zenés tárlatvezetéssel. 

A Magyar Természettudományi Múzeumban korcsolyapálya, "jeges" előadások és antarktiszi filmvetítések mellett mézkóstolás és vetélkedők várják az érdeklődőket a Forró nyomok és hideg-lelés című rendezvényen.

A Magyar Nemzeti Múzeum a barokkot állítja a középpontba szombat este, az idén a zene ünnepével egy napra eső programsorozat fő vonulatát egy Európában egyedülálló, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo 2008 adja. 

A Magyar Nemzeti Galéria gazdag zenei programot kínál június 21-én, de a koncertek mellett lesznek tárlatvezetések, filmvetítések, továbbá verses interaktív előadások is. Erre az éjszakára kinyit az intézmény panorámaterasza is. 
 
A Budapesti Történeti Múzeum a reneszánsz királyi udvar életét idézi fel a Múzeumok éjszakáján: tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. Az érdeklődők korhű ruhát ölthetnek és interaktív játékban, valamint udvari táncmulatságon is részt vehetnek a Company Canario Historikus Táncegyüttes tagjaink közreműködésével. 

Az Országos Széchényi Könyvtár a koncertek és a tárlatvezetések mellett könyvtári körsétára, raktárlátogatásra, könyvkötészeti bemutatóra, filmvetítésre, vetélkedőkre, papírmerítésre hív.

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum egész területén a kortárs képző-, tánc- és színházművészet meghatározó alakjaival találkozhatnak a látogatók, de fellép a Goda Gábor vezette Artus Társulat és a TÁP Színház is.

A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját: az Amikor kinyílt Ázsia kapuja? című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével.

A Kiscelli Múzeumban divatbemutató, divattörténeti előadás és fotókiállítás, századfordulós kávéház várja a látogatókat, míg a külső udvarban vásárt rendeznek. 

Az Országos Műszaki Múzeum szintén új kiállítással örvendezteti meg vendégeit: Mobileum címmel nyílik tárlat, melyen interaktív módon mutatnak be 130 berendezést és 150 kisebb tárgyat, felidézve másfél évszázad gépfejlesztésének fontosabb stádiumait. A látogatók megtudhatják, mitől volt menő a ,80-as évek üzletembere, éjszaka pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget.

A Magyar Nemzeti Bank a pénz világába kalauzol a Múzeumok Éjszakáján: az érdeklődők igazi aranyrúddal tesztelhetik erejüket, önarcképes bankjegyet nyomtathatnak, megismerkedhetnek a pénzverés fortélyaival, a kamatkirály játék segítségével pedig kipróbálhatják magukat jegybankelnökként. 

A Millenáris park programjában a kiállítások mellett a Boban és Marko Markovic Orkestar koncertje, csillagászati bemutató, tűzugrás, több látványos fizikai kísérlet és performansz szerepel.

A Mai Manó Ház előtt felállított óriásvásznon neves fotográfusok, többek között külföldi fotóriporterek munkáiból lesz bemutató. A Magyar Fotogáfusok Háza művészeinek legjobb projektjeiből, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakos hallgatóinak alkotásaiból készült 30-45 perces diaösszeállítás pörög majd szombaton.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba csak a Múzeumok éjszakájára visszaérkezik az Anne Frank - Történelem a mának című kiállítás.

Az Evangélikus Országos Múzeum először csatlakozik a Múzeumok éjszakájához egy különleges Bibliákból nyíló tárlattal, "pincébe űzött" tárgyakból összeállított egyéjszakás kiállítással, emellett Biblia-maratonnal és koncertekkel is várják a fővárosi Deák térre az érdeklődőket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés