bezár
 

art&design

2011. 04. 28.
Georadarral kutatnak a Mona Lisa modelljének maradványai után
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Georadarral kezdték meg szerdán olasz kutatók egy reneszánsz kori nő maradványainak keresését, akiről feltételezik, hogy a Mona Lisa (La Gioconda) című Leonardo da Vinci-kép modellje lehetett.
A radarral a föld alatt lévő sírok után egy firenzei kolostorban kutatnak, ahol a feltételezések szerint Lisa Gherardinit eltemették.

A hagyományok szerint egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége állt modellt Leonardo da Vincinek a nevezetes portréhoz. Gherardini 1542-ben halt meg, és a Firenze központjában lévő Szent Orsolya-zárdában temették el.

Silvano Vinceti kutatásvezető elmondta, hogy péntekig fésülik át a területet, összesen 900 négyzetmétert vizsgálnak meg a georadarral, amely képet ad arról, mi található a földfelszín alatt. A feltárás ezt követően, a jövő hónapban kezdődhet meg.

A kutatók remélik, hogy sikerül megtalálni és azonosítani a csontokat. Utóbbihoz szénizotópos kormeghatározást és DNS-elemzést is tervbe vettek. A DNS-mintákat Gherardini leszármazottainak örökítő anyagával hasonlítanák össze.

Amennyiben koponyacsontokra is rábukkannak, állapotuktól függően a csoport megkísérli tulajdonosa arcának rekonstrukcióját - arcvonásait pedig összevetni a Leonardo mesterművén láthatóakkal.

Vinceti úgy véli, a Mona Lisa valószínűleg nem egyetlen modell portréja, ám Gherardini lehetett a festmény első modellje.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés