bezár
 

art&design

2011. 04. 30.
II. János Pálról nyílt kiállítás Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A boldoggá avatandó II. János Pálról, a volt pápa életéről, papi szolgálatáról nyílt kiállítás szombaton Veszprémben, a várban lévő Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény termeiben; a tárlaton Piotr Jantos lengyel és Szirányi Imre magyar fotóművésznek Karol Wojtyla, lengyel katolikus plébánosról, érsekről és bíborosról, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételei láthatóak.
Kiállítottak számos dokumentumot, könyvet és újságcikket is, amelyek szintén a 2005-ben elhunyt, és idén május 1-én a Vatikánban boldoggá avatandó pápa életét, papi szolgálatát mutatják be.

A lengyel társadalom 1979 júniusában, a pápa első lengyelországi látogatásakor ébredt rá igazán az erejére, mert ez a "legforróbb hangulatú népünnepéllyé" változott - mondta a kiállítás megnyitóján Illés Pál Attila, a Pázmány Péter Katolikus egyetem tanára, történész és polonista. Emlékeztetett arra, hogy kortól és meggyőződéstől függetlenül emberek milliói vonultak az utcákra Lengyelországban, vagy nézték otthonukban az élő közvetítéseket a pápa látogatásának helyszíneiről, szentmiséiről.

A varsói szentmisén kétmillióan vettek részt, s a százezer belügyi ember "varázsütésre eltűnt, mint csepp a tengerben" - mondta az egyetemi tanár, megjegyezve: "a társadalom kilökte őket magából és tudatára ébredt erejének".

Illés Pál Attila szerint a korszak első legfontosabb személyisége Stefan Wisinszky bíboros, prímás volt, majd a letartóztatását követően Karol Wojtyla, krakkói érsek, bíboros lépett a helyébe, akit a lengyel kommunista vezetés legnagyobb riadalmára 1978 októberében római pápává választottak - mondta a történész. Hozzátette: a lengyel nép körében viszont "mérhetetlen volt az öröm, az emberek az utcákra tódultak és egymást ölelgették".

A kiállítási képekre utalva azt mondta: a nagy pápának "a szemét nézzék, abban benne van az egész ember". Mint mondta: "benne van az egész élete; a vidámság, a huncut mosoly a szeme sarkában, de benne van a fiatalság is".

Wojciech Kucza, a bécsi Szentháromság-templom rektora - akinek néhány, Karol Wojtyláról készített fotója szintén látható a kiállításon - elmondta: 1977-ben 13 éves gyermekként ismerte meg a krakkói bíboros érseket, aki a bérmálásakor is felismerte őt. Hangsúlyozta azt is: "nagy kegynek" tartja, hogy II. János Pál pápa szentelte pappá Rómában, a Szent Péter-bazilikában. Mindkettőnk "könnyei folytak, amikor nekem a szentséget kiszolgáltatta" - emlékezett a lengyel pap.

II. János Pál pápa rendkívüli ember volt, akit nagy megértés jellemzett - mondta a bécsi templom rektora, megjegyezve: a pápa viszonya hozzá "nagyon atyai volt". Wojciech Kucza szerint II. János Pálról mindenki érezte, aki találkozhatott vele, hogy "egy szent ember". A bécsi Szentháromság-templom rektora úgy fogalmazott, hogy "szentté nem az élete után válik valaki, hanem az élete során, mert az élete után az egyház csak megerősíti ezt a szentséget".

A II. János Pál pápáról összeállított tárlat október 15-ig látogatható a veszprémi vár Gizella múzeumában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés