bezár
 

art&design

2011. 05. 01.
Múzeum nyílt a paraguayi diktatúra egykori kínzóközpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberi jogi múzeum nyílt a héten a paraguayi fővárosban, Asunciónban Alfredo Stroessner diktatúrájának (1954-1989) egykori kínzóközpontjában.
A "vizsgálati igazgatóság" hírhedt épületében, Asunción szívében a kínzók a legsúlyosabb bűnöket követték el - mondta az egyik áldozat rokona.

A parlamenttől 200 méterre található múzeum egykor Pastor Coronelnek, a vizsgálati igazgatóság főnökének irodája és főhadiszállása volt. Coronel 2000 szeptemberében halt meg a börtönben, miután az emberi jogok megsértésért a rácsok mögött töltötte élete utolsó tizenegy évét.

A politikai foglyok elmondták, hogy zeneszó mellett kínozták őket reggeltől estig, hogy sikolyaikat ne hallják az utcán.

A múzeum látogatói megtekinthetik a kínzótermeket, amelyek közül több hangszigetelt volt, a labirintusformájú folyosókat és páncélajtajú kis és nagy zárkákat.

A múzeummá való átalakítás a belügyminisztériumnak és a paraguayi műemlékvédelmi bizottságnak a közös kezdeményezése volt.

Jogvédő szervezetek szerint a paraguayi diktatúra alatt 1000 és 3000 között volt a meggyilkoltak és eltűntek száma.

Afredo Stroessner puccsal került hatalomra 1954. május 4-én, majd nyolcszor választották újjá ellenzéki bábjelöltek ellenében. Harmincöt évig volt hatalmon, míg 1989-ben Andrés Rodríguez vezérkari főnök államcsínnyel meg nem buktatta. Brazíliába szökött, ott halt meg 2006-ban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Ari Aster: Fehér éjszakák
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés