bezár
 

art&design

2011. 05. 08.
Isten, szerelem, család a falvédőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lengyel néprajztudós magyar konyhai falvédőgyűjteményét állítják ki Isten, szerelem, család címmel a Varsói Magyar Kulturális Intézetben hétfőtől május végéig.
Tischler János intézetigazgató elmondta az MTI-nek, hogy Elzbieta Piskorz-Branekowa etnográfus 1974-től nyugdíjazásáig, 2010-ig dolgozott a varsói etnográfiai múzeumban, Közép-Kelet-Európa, Bulgária, Macedónia népművészetével foglalkozott, és amikor Magyarországon járt, magánszorgalomból gyűjtötte, vette, kapta a konyhai falvédőket.

A varsói intézetben 24 darab falvédőt láthat a közönség. Legtöbbjük 50-szer 80 centiméteres fehér vászonra kék, vagy piros fonallal kivarrt darab. Van közöttük a 19. század második feléből való és olyan is, amelyet már gyárilag nyomtak színesre.

A hit témakörét jellemzi, amikor egy fiatal nő a faluszéli keresztnél térdelve könyörög: "Az én jó Istenemet könyörögve kérem, hogy a kedves családomat minden rossztól őrizze meg nékem".

A szerelemről szól egy másik falvédő szövege: "Holdfényes májusok, muskátlis ablakok, hozzátok száll minden álmom." A házasságot dicséri: "Az én uram csak a vizet issza, nem sírom a leányságom vissza." Magyar slágerek, operettek közismert sorai is falvédőfeliratok lettek, mint a "Csárdáskirálynő légy a párom" kezdetű - sorolta az igazgató.

A kivarrt feliratos falvédők divatja a 19. század második felétől hódított. A német nyelvterület közvetítésével először a polgári, majd a városi munkáslakások, a 20. század elejére a paraszti háztartások konyháinak is közkedvelt dísze lett. Elsődleges funkciója szerint a meszelt falat volt hivatott védeni a konyha tűzhely fölötti részén. Később díszítő szerepe vált hangsúlyossá a rajta tetszelgő, szövegszalagok közé foglalt romantikus, olykor idilli kivarrt képek, csendéletek miatt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

irodalom

Huszonegyedik #12 Huszonegyedik #12
A Másik domesztikálása
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés