bezár
 

art&design

2011. 05. 09.
Amadeus-pályázatok eredményhirdetése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Amadeus Művészeti Alapítvány átadta a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói számára meghirdetett alkotói ösztöndíjait és kisalkotói ösztöndíjait - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel.
A budapesti eseményen második alkalommal adták át a Katedra díjat, majd kihirdették a Amadeus Diákszállás Programot és azon művészek neveit, akik elnyerték az Amadeus Alkotóház és az Amadeus Kőszobrász műhely műtermeire kiírt pályázatot.

A legnagyobb magyarországi művészetpártoló magánalapítvány tizenharmadik alkalommal adta át az Amadeus-Fundamenta Alkotói és Kisalkotói ösztöndíjakat csütörtök este a pályázatra beérkezett műveket bemutató tárlat megnyitó eseményén a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Az esemény végén meghirdették az alapítvány új diákprogramját, amelynek keretén belül két művészlakásra pályázhatnak az egyetem hallgatói.

A nagy hagyományokkal rendelkező Alkotói ösztöndíjat minden év márciusában hirdeti meg az Amadeus Művészeti Alapítvány a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Fundamenta Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően az intézményben tanuló másod-, harmad- és negyedéves festő, valamint szobrász hallgatók részére.

A Képzőművészeti Egyetem, az alapítvány és a művészeti újságírók képviselőiből álló zsűri Balázs Mariann IV. éves szobrász hallgatónak és Kiss Gábor Attila IV. éves festő hallgatónak ítélte oda az Amadeus-Fundamenta Alkotói Ösztöndíjat, a művészek a következő tanévben havi 80 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Az ösztöndíj-program keretében a 14 egyszeri kisalkotói díjat is átadták, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak.

Az alapítvány három év után ismét kiírta pályázatát az Amadeus Alkotóház nyolc és a Kőszobrász Műhely négy műtermére. Az alkotóház műtermeibe júliusban négy festő: Bárdosi Katinka, Kárpáthegyi István, Kusnyar Eveline, Pánya Zoé, valamint négy szobrász: Békési Ervin, Gombos Andrea, Hack Ferenc és Horváth Csaba Árpád költözhet be. Az Alapítvány Kőszobrász Műhelyének műtermeire kiírt pályázat nyertesei pedig Kontur András, Hajas Katinka, Orbán Előd és Sallai Dániel lettek.
Az alapítvány átadta a tavaly megalapított - 250 ezer forinttal járó - Katedra díjat is, amelyet ebben az évben Kovács Kálmánné Görbe Katalin restaurátorművész, egyetemi tanár és Fehér Ildikó művészettörténész, egyetemi adjunktus kapott meg.

Az Amadeus Diákszállás Programra június 15. után, a köztársasági ösztöndíjjal egy időben lehet pályázni.

A közlemény szerint közel 90 alkotással neveztek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói számára második alkalommal meghirdetett Erste-Amadeus Alkotói Ösztöndíj Pályázatra, amelynek győztese Erdődy Anita festő és Frendl József szobrász hallgató lett. A művészek a következő tanévben havi 80 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Az Erste Bank Hungary, az Amadeus Művészeti Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTEMK) által szervezett ösztöndíj-program keretében további 15 egyszeri, 120 ezer forintos díjat is átadtak.

Az Erste-Amadeus Alkotói ösztöndíjra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának másod-, harmad- és negyedéves festő és szobrászhallgatói pályázhattak két pályamunkával, amelyek automatikusan részt vesznek az egyszeri kisalkotói pályázaton is.

A tizenöt egyszeri díjra a végzős hallgatók is pályázhattak egy-egy művel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés