bezár
 

art&design

2008. 06. 23.
Damien Hirst árverésre bocsátja Aranyborjúját
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Damien Hirst, a vitatott brit kortárs művész szeptemberben a Sotheby's árverezőház útján értékesíti legújabb munkáinak egy sorozatát, köztük egy formalinban ázó, aranyozott szarvú bikát, amely akár 12 millió fontot (3,7 milliárd forint) is elérhet a liciten.
 A 43 éves brit alkotó munkái manapság csillagászati árakat érnek el a nemzetközi művészi piacon, tavaly például Lullaby Spring című alkotása csaknem 10 millió fontért kelt el egy árverésen.

2004-ben a londoni Pharmacy étterem számára tervezett tárgyakért 11,1 millió fontot inkasszált egy aukción, és most kijelentette: azért bocsátja áruba új munkáit inkább árverésen, mint hagyományos módon valamelyik galériában, mert "a világ megváltozott". "Ez demokratikus módszer és a kortárs művészet természetes fejlődési útjának tűnik."

A formalinnal teli tartályban konzervált bika aranykoronát visel, szarvait és patáit is 18 karátos arannyal borította a művész, és bibliai utalással "Aranyborjúnak" nevezte el. Az alkotás Hirst szavai szerint megtestesíti "a tudománnyal, a vallással, a szépséggel és a halállal kapcsolatos" elképzeléseit.

A szeptember 15-16-án sorra kerülő aukción az Aranyborjú mellett Hirst más művei, köztük több festmény is kalapács alá kerül. Az eseményt a londoni Freeze kiállítás 20. évfordulójára időzítették - ezen a tárlaton indult el Hirst és a köré csoportosult fiatal kortárs művészek pályája.

Hirst tavaly 100 millió euróért értékesítette egyik művét, egy gyémántberakásos koponyát, de az adásvétel igazi értéke iránt kétséget keltett, hogy egyrészt magánüzlet volt, másrészt pedig maga a művész is tagja annak a befektetői csoportnak, amely megvásárolta az alkotást.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
Jonathan Levine: Csekély esély
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés