bezár
 

art&design

2011. 05. 10.
Az Essl művészeti díj idei magyar kitüntetettjei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bada Emőke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) utolsóéves intermédiaszakos hallgatója és Hámori Anett az MKE-n tavaly végzett festő vehette át a Centrális Galériában kedden az idei Essl Art Award CEE 2011 (Közép-európai Essl művészeti díj 2011) elnevezésű, egyenként 3500 euróval járó díjat.
Hámori Anett megkapta a Vienna Insurance Group biztosító 1000 eurós különdíját is.

Az Essl művészeti díjat kétévente ítéli oda képzőművész hallgatóknak a nemzetközi zsűri - idén negyedszer. Magyarországon 10 művészhallgató pályázott rajzzal, festménnyel, térinstallációval, fotóval és intermediális alkotással az egyenként 3500 eurós (mintegy 923 ezer forint) Essl-díjra és a bécsi biztosító 1000 eurós (264 ezer forint) különdíjára.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy mostanában kevesebben vállakoznak arra, hogy támogassák a művészeteket, ezért is örvendetes, hogy az Essl család mecénásként lép fel a régióban. A pályázat azért is hatásos, mert a részt vevő Közép-kelet- és dél-európai országok a fiatal művészeken keresztül közösen formálják Európa arculatát - tette hozzá az államtitkár.

A kitüntetett fiatal magyar művészek a hat másik állam - Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Románia és idén először Bulgária - díjazott művészeivel meghívást kaptak, hogy mutatkozzanak be decemberben a klosterneuburgi Essl Múzeumban. A kiállításra a hét ország 14 díjazott alkotójának munkáiból katalógus is készül. A biztosító különdíjazottjai pedig 2012 márciusában a bécsi Ringturm épületében nagyszabású tárlaton mutatkozhatnak be.

Az Essl Múzeumban található Ausztria legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteménye. A több mint 6000 alkotást magában foglaló gyűjtemény Agnes és Karlheinz Essl tulajdona. Az alkotásoknak otthont adó, Heinz Tesa által tervezett múzeumot 1999-ben avatták fel a Bécs melletti Klosterneuburgban a Duna-parton.

Az Essl-díjra pályázott 10 magyar művész: Basa Anikó, Bada Emőke, Békési Ervin, Hámori Anett, Jagicza Patrícia, Kanics Dorottya, Kujbus János, Sárai Lajos, Szentpéteri Annamária és Ulbert Ádám munkáiból kiállítás látható május 22-ig a Centrális Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés