bezár
 

art&design

2011. 05. 13.
Múzeum a kikötőben: Antwerpen büszkesége a MAS
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Péntektől új múzeummal büszkélkedhet a belgiumi Antwerpen. A MAS vörös homokkőből és üvegből összerakott 65 méter magas tornya az AP megfogalmazása szerint "valóságos felkiáltójel az égen" , s mint az intézmény igazgatója, Carl Depauw reméli, ugyanúgy "a város abszolút ikonja lesz", ahogy Bilbaóban a Guggenheim Múzeum titánborítású épülete.
A múzeum neve flamandul azt jelenti, Múzeum a folyón, ennek betűszava a MAS. A Schelde partján fekvő város életében és történetében meghatározó szerepet játszik ez a folyó.

Az Antwerpen régi, ma már használaton álló kikötőjében emelt igen eredeti épület a legkülönbözőbb gyűjteményeknek ad otthont, leltárában nem kevesebb, mint 470 ezer kiállítási tárggyal. A torony tetején pedig kilátó és étterem található, amely esténként is működik.

A múzeum első látásra három egymás fölött valósággal lebegő vörös kődobozból áll, amelyek a kikötő raktárépületeire utalnak, a tervező Willem Jan Neuteling "kőszobornak" nevezi alkotását.

A MAS anyaga a város történetének legkülönbözőbb korszakaiban összegyűjtött kincseket, adományokat, kollekciókat foglalja magában, fosszilis leletektől várostörténeti érdekességekig, és a flamand festők műveitől a prekolumbián latin-amerikai alkotásokon át egészen maori törzsi tárgyakig.

A térség legnagyobb kikötője a középkorban Brugge volt, ám később Antwerpen vette át a vezető szerepet a hajózásban, és később kiépült modern kikötője ma is a második helyen áll Európában a teherforgalom terén, a világon pedig a tizedik.

A gazdag város a barokk korszakban olyan hírességekkel dicsekedhetett, mint Rubens és Van Dyck, kortárs művészei közül Luc Tuymans ma nemzetközi sztárnak számít. A megnyitó kiállításon Rubens képei Tuymans műveivel együtt láthatók, de az előbbi festményei csak ideiglenesen lesznek a MAS vendégei.

Külön érdeklődésre számíthat múzeum Világkikötő elnevezésű részének hajómodell-kiállítása, amely kínai dzsunkáktól a holland vitorlás hajókon át az első gőzhajókig számtalan típust mutat be, a falakon pedig a kikötő mai életét bemutató film pereg.

A MAS megnyitása alkalmából háromnapos fesztivál kezdődött, zene és tűzijáték szórakoztatja a város félmillió lakóját és az alkalomra összesereglett turistákat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés