bezár
 

art&design

2011. 05. 15.
Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-német határon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasfüggönymúzeum nyílt a hét végén Rozvadovban, a cseh-német határon álló egykori vámhivatal épületében.
Az egykor a Keletet a Nyugattól elválasztó határtól mindössze ötven méterre álló múzeumban több száz kiállítási tárgy, korabeli - közöttük korábban nem közölt - fotók és fontos történelmi dokumentumok másolatai láthatók - közölte Václav Vitovec, a múzeumot megszervező Vasfüggöny alapítvány munkatársa. A múzeum megnyitására húsz éven át készültek.

Vitovec rámutatott: míg a múltban az országok a külső ellenséggel szemben épített falakat és torlaszokat, a vasfüggönyt a rezsim a saját népe ellen emelte. A múzeumnak emlékeztetnie kell a fiatokat arra, mennyire értelmetlen a népek között falakat építeni - tette hozzá.

Milan Linhard, a kiállítás szervezője elmondta: a múzeum a XX. század történelmét mutatja be fontos eseményekkel illusztrálva. Az első világháborúval kezdődik, legnagyobb részét a hidegháború korszakának - a koreai és vietnámi háborúnak, a kubai rakétaválságnak, az 1956-os magyarországi forradalom elnyomásának és Csehszlovákia 1968-as lerohanásának - szentelték.

A tárlaton látható egyik egyedülálló tárgy Gustáv Husáknak, Csehszlovákia utolsó elnökének a személyes telefonja, és az a berendezés, amellyel közvetlenül érintkezésbe lépett a Kremllel. A határon látható a szögesdrótkerítés egy darabja, amelynek két oldalán a csehszlovák és a nyugatnémet határőrök fegyvere jelképesen egymás ellen irányul. Olvasható itt azoknak a névsora is, akiket tiltott határátlépés közben lőttek agyon.

A látogatók megismerkedhetnek a kommunizmus összeomlásával, így a berlini fal leomlásával, és a német-csehszlovák határon lévő vasfüggöny szétvágásával is.

Április végén már nyílt egy vasfüggönymúzeum a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg közötti egykori határátkelőhelyen.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés