bezár
 

art&design

2008. 06. 24.
Szocreál stílusú képek utaztak Hómezővásárhelyről Debrecenbe
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Rákosi-korszak festészetét bemutató debreceni kiállításra három szocreál stílusú alkotást kölcsönöz a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum, ahonnan kedden indították útba a festményeket - tájékoztatta Nagy Imre, az intézményt is irányító Tornyai János Múzeum igazgatója az MTI-t.
 A debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban júliusban nyíló kiállításon bemutatják Benedek Jenő Mit láttam a Szovjetunióban? című, nagyméretű, 1950-ben készített olajfestményét, Czene Bélának a békekölcsön jegyzésről szóló munkáját és Kiss Ernő Rendőr leszek, az új nemzedék című alkotását. Utóbbi kép egy parasztlány rendőrré válásának egyik momentumát örökítette meg, azt a pillanatot, amikor a társak körülveszik, és először próbálja fel az egyenruhát.

Nagy Imre elmondta: a képeket Hódmezővásárhely is kölcsön kapta öt évre a Magyar Nemzeti Galériától a kiállítóhely megnyitásakor. Most a debreceni kulturális központ és a fővárosi intézmény között kötött külön engedéllyel utazhatott el a három alkotás.

Az elszállított festmények helye nem marad üres a hódmezővásárhelyi múzeumban: kiállítják ugyanis a nemzeti galériától szintén kölcsön kapott Scholtz Erik-képet, mely a Falu ünnepe címet viseli. Két magángyűjtőtől származó festményt is láthat a közönség: Diener Dénes Rudolf fiatal tervezőmérnököt ábrázó olajfestményét, valamint egy ismeretlen művész Az új traktor című alkotása is a falra kerül.

A most Debrecenbe került festmények novemberben, az ottani tárlat zárását követően kerülnek ismét vissza a dél-alföldi településre.

A Hódmezővásárhelyről Debrecenbe utazó képek közül Benedek Jenő Mit láttam a Szovjetunióban? című alkotását a szocreál stílus egyik remekeként tartják számon a korszakkal foglakozó művészettörténészek. A festményért az alkotó az elsők között vehette át a Munkácsy- díjat.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés