bezár
 

art&design

2011. 05. 17.
Harmincadik aukció a tízéves Abigail Galériánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz éves fennállását ünnepelte harmincadik, hétfői aukciójával - mellette pezsgővel, tortával - az Abigail Galéria, s a kalapács alá vitt kvalitásos anyag is méltó volt az alkalomhoz.
Nagy licitek nem voltak, de a fontos képek zöme elkelt. Ezért is mondhatta az MTI-nek Hajdú Kata, a galéria tulajdonosa, hogy elégedett, és sikeresnek ítéli az árverést.

A 252 tételből egyet visszavontak, s az anyag több mint fele vevőre talált. Egymillió forint fölött harminckilencszer, nyolc számjegyű összegen pedig négy alkalommal koppant a kalapács.

Legtöbbször a kikiáltási árat adták meg, de akadtak népszerű festmények, amelyeket 8-900 ezerről vertek fel egy-, vagy másfél millióra.

A várt eredményt hozta Aba Novák Vilmos 1935-ös temperája, a harsány színekben pompázó, mozgalmas Szolnoki vásár. Az életmű fontos, sokszor reprodukált darabja 15 millióról indult és 19 milliónál ütötték le. Ugyanígy szerepelt Mednyánszky László 1900-ra datált Havas erdő házikóval című méretes vászna. Szolid emelkedéssel 13 millióról 15 millióra jutott Perlrott Csaba Vilmos 1928-as, erős kontúrokra épült Fűrész utca a Keresztheggyel című, expresszív nagybányai látképe. A mester két másik festménye, a Keresztelő Szent János 2,2 millióért, míg egy másik biblikus jelenet 1,2 millióért ment el. Kétmillióval növelte 14 milliós kikiáltási árát Batthyány Gyula Lovarnő című világos színezetű, manierista jellegű olajképe.

Mindössze egy licitlépcsővel lépett feljebb Ferenczy Károly 1912-es Est című három férfiaktot ábrázoló festménye. Egy angolul beszélő telefonos vevő szerezte meg, 9 millió forintért.

Megadták a 7 millió forintot Rippl-Rónai József gyönyörű női portréjáért, kikiáltási áron vették meg Patkó Károly mindkét munkáját, a Bányászokat 5,5, míg az Etetést 4,8 millióért. Kádár Béla is népszerű volt az aukción, Téli tája 1,1 milliót, az Anya gyermekével 2 milliót, a Spanyol nő 2,6 milliót ért meg valakinek.

Elvitték Vaszary János franciás tengerparti jelenetét 4,8 millióért, de visszamaradt az aukció legmagasabbról indított Vaszary képe, a Pihenő matrózok.

Néhány licitlépcsővel milliós leütésre jutott Molnár József, Pekáry István és Kallós Pál egy-egy képe. És jól szerepeltek a Chagall, Picasso, és Miro litográfiák is 1,3 és 1,2, millió és 700 forintos leütéssel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés