bezár
 

art&design

2011. 05. 19.
Rekordár a Nagyházi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei szezon eddigi legmagasabb árát ütötték le szerdán, a Nagyházi Galéria tavaszi árverésének második napján; Nemes Lampérth József remekműve, az 1914-ből való konstruktív szerkesztésű párizsi Szajna hidat ábrázoló Pont Neuf című méretes vászon eleve magasról, 26 millió forintról indult.
Érzékeltetve azt, hogy a XX. századi magyar avantgárd legeredetibb egyéniségének egyik főművéről van szó. Két gyűjtő szerette volna elvinni a múzeumi rangú képet, végül az győzött, aki 37 millió forintot ajánlott érte.

Ilyen magasságba többször nem jutott a licit, a XX. századi anyagban még egyszer ütöttek le hétszámjegyű összeget, amikor Nagy István pasztelljét 800 ezer forintról egymillióra verték fel.

Jelentős emelkedéssel vitték el Martyn Ferenc, Gyarmathy Tihamér, Remsey Jenő, Istókovits Kálmán, Molnár C. Pál, Kerényi Jenő munkáit. Megadták a félmillió forint körüli kikiáltási árakat Scheiber Hugó, Raffael Győző, Popp Aurél, Tóth Menyhért művekért is.

Egymillió forintot meghaladó leütéseket az antik anyagban regisztrálhatott a galéria. Az itáliai Michele Rocca 1710-re datált Vénusz öltöztetése és a Szatír nimfákkal párképét 4,8 millióért vitték el.

Két licitlépcsővel lépett feljebb 1,4 millióra egy XVI. századi velencei mester Alexandriai Szent Katalin ábrázolása. Még egy lépcsővel ment fel az antverpeni Arnold Frans Rubens két lovas harci jelenete, a két vászon egyenként 1,6 millióért kelt el. Egy XVII. századi német festő halas csendéletét 1,5 millióra duplázták. Az ifjú David Teniers köréhez kapcsolható olajjal fára festett kocsmai életkép 850 ezerről indult és 1,1 millióig ért. Az XIX. századi osztrák Augustus von Siegen Vízparti városa 750 ezerről jutott 1,1 millióra.

A régi magyar anyag legdrágább tétele, ifjú Markó Károly romantikus olasz tájba komponált szerelmes párja 5 millió forintot ért meg valakinek. Benczúr Gyulától két portrét lehetett megvenni, egy karakteres fiatal fiú arckép 1,2 millióról 1,9 millióra jutott, míg a művész nagyapjának képmása 650 ezerről 950 ezerig emelkedett.

Ligeti Antal tájképéért megadták az 1,2 milliót. A Betlehemes készülődésért, Böhm Pál 1870-es hangulatos életképéért 480 ezer forintról egymillióig versenyeztek. A különös fényeket megörökítő Mednyánszky László vászon, a Tükröződő holdfény 600 ezer forintra duplázott. További két Mednyánszky olajkép elérte a 800, illetve a 750 ezer forintot.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés