bezár
 

art&design

2011. 05. 23.
Fehér László grafikái is az Arte árverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kvalitásos 218 tételből áll az Arte Galéria május 28-i árverési listája: Vaszary Jánostól Fehér Lászlóig számtalan jó grafika került a kikiáltásra kerülő tételek közé.
Több antikvár képzőművészeti könyvvel, kiállítási katalógussal kezdődik az aukció, de a tételek zöme most is természetesen grafika, amelyek közül is az eredeti rajzok vannak többségben.

Sok sziporkázóan jó, egyedi grafikát sikerült beválogatnunk az anyagba - erősítette meg Marsó Diana - Aba Nováktól Vaszaryig, Zichy Mihályig, Jaschik Álmosig, és más klasszikusokig, miközben a kortársak is bőségesen képviselve vannak.

De a művészkönyvek is tartogatnak csemegét. Herman Lipót A művészasztal kötetének értékét növeli a könyv előlapjára ragasztott tollrajz és a művész dedikálása. Jean Cassou Picasso albumában Medveczky Jenő Gegesi Kis Pálnak szóló ajándékozási sorai mellett a szerző baráti bejegyzése is olvasható.

Különös alkalom, hogy a magyar avantgárd művész, Schadl János hagyatékából kilenc különböző technikájú, a 30-as, 40-es évekből való grafika szerezhető meg, egyenként 18 ezer forintért. Hagyatékból került elő és 32 ezer forintért vihető el Farkas György kubista csendélete és egy kollázsa 28 ezer forintért. Ugyanígy hagyatéki darab az Arte aukciók egyik sztárjának, Jaschik Álmosnak népmesei ihletésű Királyfi akvarellje, 70 ezer forintért.

Az építész, festő, grafikus Vákár Tibor festő hagyatékából származik az aukció legdrágább, 220 ezer forintos tétele, Zichy Mihály lovas jelenetet ábrázoló tusrajza. A Vákár-gyűjtemény darabja Mednyánszky László ceruza, akvarell technikájú tájképe és egy Szőnyi István akvarell. Az előbbi 130, az utóbbi 70 ezer forintos árat kapott.

Bár sérült, javított lap a két fiúaktot mutató Vaszary János ceruzarajz, mégis 110 ezer forintról lehet érte ajánlatot tenni. Míg egy Vaszary litográfia 65 ezer forintot ér. Aba Novák Vilmos Siracusa tusrajza 90 ezer forintról indul, két rézkarca pedig 30-30 ezer forint.

Konecsni György plakátjai új utat nyitottak a műfaj hazai történetében, és világhírt hoztak az alkotónak. Az 1934-ből való tempera technikájú Hubertus plakát terve 80 ezer forintot kóstál.

Gyűjtői darab Kacziány Aladár szerelmespárja, a finom szecessziós rajz 48 ezer forintért vihető el. A grafika minden ágát művelő Haranghy Jenő kréta, tempera aktja, vagy Ferenczy Béni akvarell lányportréja látványos darabok, 80, illetve 28 ezer forintért licitálhatók.

A sokszorosított grafikák közül kiemelkedik Márffy Ödön, Gross Bettelheim Jolán, Kondor Béla, Korniss Dezső egy-egy lapja. Egy Patkó Károly rézkarc, amelyet a híres gyűjtőnek, Bedő Rudolfnak ajánlott.
A kortárs grafikát mások mellett Fehér László, Lakner László, Berki Viola, Deli Ágnes, Lacza Márta Haász Ágnes, König Róbert képviseli.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged

Más művészeti ágakról

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés