bezár
 

art&design

2011. 05. 26.
A Tápióvidék elfeledett viseletei a Blaskovich Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A köztudatban saját népviselet nélkülinek hitt Tápióvidék újra felfedezett paraszti öltözetei láthatók péntektől a tápiószelei Blaskovich Múzeumban.
Gócsáné Móró Csilla múzeumigazgató, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a például Tápiószentmárton, Úri, Kóka, Mende vagy Farmos viseleteit bemutató kiállítás segíthet átformálni azt a sokakban élő téves elképzelést, hogy a Tápióvidéknek nincs saját paraszti öltözete.

A kiállításon szereplő tizenhat viselet bizonyítja, hogy habár a Tápióvidék déli részének paraszti öltözködését valóban a díszítés nélküli fehér blúz és fekete szoknya jellemezte, de Mende, Tápiószecső felé és különösen Úriban már gyönyörű díszes viseletekkel találkozni.

A közvélemény számára meglepetésként ható felfedezés története három évvel ezelőtt kezdődött, amikor Terék József népzenész irányításával népdalgyűjtés indult, s bebizonyosodott, hogy ezen a vidéken is őrzik a népzenei hagyományokat és a népviseleteket - emelte ki a kurátor.

A kiállítás hátterét bemutatva Gócsáné Móró Csilla elmondta: A hagyomány dicsérete – paraszti öltözetek a Tápió vidékéről elnevezésű kiállítás megvalósításáért az egész közösség megmozdult, sokan ajánlották fel eddig lappangó kincseiket, közülük is kiemelkedik az Úriban élő Szörfi család, akik mintegy száz darabból álló gyűjteményt őriztek meg.

A kiállítás legértékesebb darabja is tőlük származik: a több mint százéves ruhát a család legidősebb tagjának édesanyja viselte egykor. Az Úri településről érkezett további négy viselet szintén korábbi időszakhoz kapcsolódik, míg a kiállított tárgyak többsége az 1960-as évekből származik. A lakodalmi jelenetet bemutató kiállításon a menyasszony, vőlegény, nyoszolyólány, örömanya és a vendégség viseletei ismerhetők meg.

A Tápóvidék jellegzetes ruhadarabjai közül Baksa Brigitta néprajzkutató, a kiállítás másik kurátora a tutyit, vagyis a formára igazított, kontyra tűzött fejkendőt, a kacskaringós szoknyát, amelynek aljára nehezékül egy súlyosabb zsinórt varrtak és a díszes menyecskefőkötőt emelte ki.

A kurátor arra is felhívta a figyelmet, hogy kiállításhoz archív fotóanyagot is csatoltak, az eseményhez kapcsolódva pedig a Szent Márton Néptáncegyüttes az alkalomra készült autentikus ruhákban lép majd fel.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozó Blaskovich Múzeum, valamint a Blaskovich Múzeum Baráti Köre által megvalósított tárlat december 1-ig látható.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
A Shakespeare Fesztivál Gyula margójára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés