bezár
 

art&design

2011. 05. 27.
Zömmel fotókra licitáltak az idei Biksady-árverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kalapács alá került 209 tétel fele kelt el a svájci Biksady Galéria csütörtöki budapesti árverésén, ami nem rossz arány annak figyelembevételével, hogy a galéria előnyben részesíti a Magyarországon kevéssé ismert nemzetközi kortárs művészek és a méltatlanul elfeledett magyar alkotók munkáit, és új szint hozott a hazai aukciós életbe.
A galériának ez volt a második árverése Budapesten, és ebből az alkalomból a Falk Miksa utcába települt.

Szolid érdeklődés mellett, szolidan zajlott a vásárlás, többnyire kikiáltási áron vitték el a tételeket, főleg vételi megbízással és telefonos licittel.
Sipos Dániel, a galéria tulajdonosa elégedett az eredményekkel, annak ellenére, hogy a vevők - miként tavaly, a galéria első aukcióján - most is többnyire külföldiek, németek, olaszok, franciák voltak. De örömmel nyugtázta, hogy vételi megbízást és telefonos érdeklődést hazai gyűjtőktől is kapott már.

Tíz alkalommal ütöttek le egymillió forintnál magasabb összeget. Ezeket is főleg fotókért adták.

A csúcsot a világhírű amerikai fotós, Robert Mapplethorpe 1982-es, Lófej című munkája érte el: 2,2 milliós indításról 4,4 millió forintra tornázta fel egy telefonos vevő.

André Kertész fotói is kelendőek voltak, 1933-as vintázs fotója, a Torzítás 1,3 millióról 1,5 millióra, a Törött üveg 1,2 millióról 1,4 millióra, a Kar és ventilátor 950 ezerről 1,3 millióra jutott, a New York-i című utcaképért pedig megadták az 1,2 milliós induló árat. Kikiáltási áron, 1,2 millió forintért szerezte meg egy gyűjtő Moholy-Nagy László Változó motívumok fotójának 1994-es nagyítását. Kisebb licitemelkedéssel megvették Paul Jonas, Marton Munkácsi, Szász János, Balla Demeter és Vadas János fotóit is.

A festmények közül csak néhány kivételes munka talált gazdára. Ébneth Lajos-mű ritkán kerül aukcióra, most konstruktív korszakának remek darabjáért nem sokallták a 2,4 millió forintot.

A belga Marc Eemans szürrealista kompozíciója egy licitlépcsővel lépte túl kikiáltását, így jutott 1,4 millióra. William Wauer-művel már a Biksady tavalyi aukcióján is találkozott a közönség, akkor egy expresszív kisplasztikája aratott sikert. Most a művész olajképét 1,6 milliós induló áron vették meg. Joan Miro jelzett, aquatinta nyomata 1,2 milliót ért meg valakinek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés