bezár
 

art&design

2011. 05. 29.
Kondor-grafikák a Kogart Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kondor-grafikák a Kogart Galériában Idén lenne nyolcvan esztendős Kondor Béla (1931-1972) kétszeres Munkácsy-díjas festő, grafikus, költő, a 20. század második felének egyik legjelentősebb alkotója, s ebből az alkalomból a Kogart Galéria emlékkiállításon mutatja be a művész grafikai sorozatait, köztük soha nem látott darabjait csütörtöktől.
A kiállításon láthatja a közönség Kondor Béla tíz grafikai sorozatát, köztük a Dózsa György-, a William Blake-, a Cirkusz-, a József Attila- és a Dürer emlékére készült sorozatot, valamint olyan műveket, amelyeket eddig még soha nem állítottak ki, mint A majomkirály nyugati utazásai című rézkarc sorozatot 1971-ből. Ezek mellett öt önálló litográfiája, szénrajza és a Várvédők című olaj-vászon képe is ott lesz a tárlaton - mondta el az MTI-nek Szabó Noémi művészettörténész, a galéria vezetője.

A Kondor Béla grafikai tárlat anyagát a Kogart gyűjteményből, a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjteményekből válogatták - tette hozzá a galériavezető.

Kondor Béla az ötvenes években robbant be a magyar képzőművészeti életbe. Kötöttségeket nehezen tűrő habitusa és egyedi művészeti szemlélete hamar szembeállította őt a kor hivatalos művészetével és a Képzőművészeti Főiskolával, ahol előbb festő majd grafika szakra járt. Diplomamunkája, a Jelenetek Dózsa György idejéből (1956) című hétrészes rézkarcsorozat új utat nyitott meg a hazai grafikában: tartalmilag a tragikusból a groteszkbe fordul, formailag erőteljesen konstruktív és expresszív.
Kondor Béla - Rakétakilövő állvány 1966Kondor Béla: Rakétakilövő állvány (1966)

Kondor Béla művészeti felfogása, egyéni világa és sajátos látásmódja a magyar művészetben előzmények nélküli. Életműve merít a grafika évszázados tradícióiból, Dürer, Rembrandt művészetéből, de radikálisan szakít saját korával, az 1950-es évekre jellemző szocreál leíró grafikával.

Festményei és grafikái nagy ívű szintetizáló képességről tanúskodnak. A rövid életű, ám kivételes életművet hátrahagyó művész igazi polihisztor volt: bravúros képzőművészeti tevékenysége mellett verset és prózát írt, orgonán játszott és élete utolsó éveiben fotóművészeti kísérleteket folytatott - foglalta össze Kondor Béla művészi munkásságát Szabó Noémi.

A Kondor Béla grafikai sorozatai című kiállítás július 1-ig tart nyitva a Kogart Galériában.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés