bezár
 

art&design

2011. 05. 29.
Egy Leica-tesztpéldány a világ legdrágább fényképezőgépe
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Általános meglepetésre minden várakozást felülmúló rekordáron, 1,32 millió euróért kelt el egy 1932-ből származó Leica-fényképezőgép egy bécsi árverésen szombaton.
Egy névtelenséget kérő ázsiai vásárló adta meg a nem remélt összeget a Leica márkájú fényképezőgépek sorozatgyártásának megkezdése előtt készült, rendkívül ritka kameráért, amelynek értékét előzetesen 350-450 ezer euróra taksálták a patinás WestLicht galéria becsüsei.

A rekordot döntő ősfényképezőgép egyike (a 7-es sorozatszámot viselő példánya) annak a 25 tesztkamerának, amelyet a wetzlari Ernst Leitz Optikai Művek készített két évvel a később világhírűvé vált Leica fényképezőgép piaci bevezetése előtt. Az üzem iratai szerint ezt a példányt annak idején New Yorkba küldték szabadalmaztatás céljából, így az első "exportált" Leica fényképezőgépnek számít.

A Leica-prototípus majdnem kétszer akkora áron kelt el, mint az eddigi legdrágább fotótörténeti emlék, egy 1839-ből származó dagerrotípia, amelyet aláírásával is ellátott a feltaláló, a francia Jacques Daguerre (1787-1851): a fénykép őséért 732 ezer eurót fizettek tavaly, ugyancsak a WestLicht egy bécsi árverésén.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés