bezár
 

art&design

2011. 05. 31.
Múzeum nyílik Szarajevóban az ostrom borzalmairól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeum nyílik Szarajevóban a várost a délszláv háború alatt ért ostrom borzalmairól.
Egyesek szerint a napokban emberiesség elleni és háborús bűnök vádjával letartóztatott Ratko Mladic közelgő tárgyalása még inkább fontossá tette, hogy bemutassák az emlékeket.

A múzeum a véres ostrom kezdetének húszadik évfordulójára, 2012-re készül el. Az alakulóban lévő intézmény vezetői hétfőn - négy nappal a volt boszniai szerb hadseregparancsnok elfogása után - beszéltek terveikről.

Mint mondták, a bejelentést nem a 16 éve körözött tábornok letartóztatásához időzítették, az események sorsszerű alakulásáról van szó.

"Most, hogy Mladic kézre került, és sokféle kísérletet látunk a történtek átírására, érzékelhetjük, hogy mennyire fontosak ezek a visszaemlékezések" - fogalmazott a múzeum egyik képviselője, aki nagyon hamar elkezdte gyűjteni az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúval kapcsolatos dokumentumokat.

Suada Kapic azokra a véleményekre válaszolt kijelentésével, amelyek szerint Szarajevó 43 hónapig tartó, több mint 11 ezer halottat követelő ostroma legitim katonai akció volt.

Az 1990-es évek elején a boszniai főváros jelképpé vált, azoknak a lakosoknak a szimbólumává, akik három és fél évre bent ragadtak a városban víz, áram és élelem nélkül, miközben a környező magaslatokról állandó bombatámadás érte őket.

A támadást vádak szerint - a már szintén elfogott - Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és katonai parancsnoka, Ratko Mladic ötlötte ki és irányította.

Mladicot Szarajevó ostroma mellett a srebrenicai mészárlással is vádolják, kiadatása várhatóan napokon belül megtörténik a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

"Úgy tűnik, hogy elfogásával véget ért egy korszak, és új fejezet nyílik, ami nagyon fontos a jövő generációinak" - fogalmazott Dino Mustafic, a 2012-ben nyíló múzeum igazgatója.

Az intézmény a Túlélés háza nevet viseli majd. Az emlékek között szerepelnek írásos dokumentumok, valamint 1400 filmfelvétel is. Ezek tanúk elbeszéléseit rögzítik.

A múzeum az ostromlott várost bemutató virtuális túrát is kínál az interneten.

Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek abba is, miként éltek együtt az ostrommal a városban ragadt emberek, és felvillannak az öröm - többek között egy esküvő - ritka pillanatai is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés