bezár
 

art&design

2011. 06. 01.
Évadzáró aukció a Belvedere Galériánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsytól Paál Lászlóig, Markó Károlytól Mednyánszky Lászlóig, Gulácsy Lajostól Vaszary Jánosig fényes a névsor a Belvedere Galéria szombati művészeti aukciójának anyagában. A 167 tételből húsz indul egymillió forint feletti kikiáltással.
A legdrágábban, 14 millió forintért Paál László barbizoni korszakának jellegzetes darabját, a Békák mocsara 1873-as variációját kínálják. A kép főszereplője a mocsár mögött álló, széles lombkoronájú faóriás fölötte a viharos égbolttal, gomolygó felhőkkel. A fontainebleaui erdőnek ez a látványos színpadi kerete kedvelt motívuma volt a barbizoni festőknek. Paál László is többször megfestette a Békák mocsarát, egyik variációja a Nemzeti Galéria tulajdona.

Lombos fák népesítik be, de már derűs napsütötte égbolttal, tobzódó színekkel Aba Novák Vilmos festményét, az 1926-os Zugligeti villa kertjében sokszor kiállított, dokumentált mű, 7,5 millió forintról indul érte a licit.

A 12 milliós Konyhacsendélet Vaszary János fekete alapozású korszakának egyik reprezentatív darabja. Az 1918-ban készült művön harsogó kékek, pirosak, sárgák robbannak bele a fekete alapba. Ugyanennyiről indul Nemes Lampérth József olajképe, az 1910-ből való Nagybányai boglya. A magyar avantgárd egyik legeredetibb mesterének képe jó reményekkel indul, hiszen a magyar aukciós piacon a Nemes Lampérth-művek sorra rekordot döntenek.

Gulácsy Lajos vásznának középpontjában egy mesebeli szerelmes pár áll, sejtelmes mosolyú arccal, légiesen átszellemülten. A Fiatal nő, csúnya férfi (Szerelmesek) igazi remekmű, ehhez mérték 9,5 milliós kikiáltását.

Még bőven vannak a kínálatban kiemelkedő darabok Farkas Istvántól, Berény Róberttől, Kádár Bélától, Mednyánszky Lászlótól, Mattis-Teutsch Jánostól, ezek is milliókról indulnak. Említésre érdemes Markó Károly elsőszülött fiának, ifj. Markó Károlynak egy finoman kidolgozott itáliai tájképe. Az 1869-es festményt évtizedek óta egy jelentős portugál gyűjteményben őrizték, most 3,8 millióért bocsájtják aukcióra.

Nem kevésbé izgalmasak az olcsóbb képek sem. Munkácsy Mihály karakteres férfiportréja, a Siralomházhoz készült tanulmány 960 ezer forinttól licitálható. A kép egyike annak a sok arcmásnak, amelyet a fiatal művész a Siralomház többféle feldolgozásához megfestett. A realista arcképet Munkácsy saját fényképfelvétele után készítette.

A fiatal Ferenczy Béni fiúaktja, a patinázott bronz Dévi azokat a stílusjegyeket viseli magán, amelyek a későbbiekben a szobrász fő jellegzetességeivé váltak. Az 1918-as, eredeti öntésből való fiúaktért 550 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés