bezár
 

art&design

2011. 06. 01.
Balla Demeter fotográfiái a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyolcvanéves Balla Demeter fotóművészt ünnepli az a tárlat, amely kedd este nyílt a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Kovács Ida, a múzeum művészeti tárának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a tárlaton negyvennégy kép látható, köztük több irodalmi vonatkozású alkotás is. Mint az irodalomtörténész kiemelte, a Károlyi-palotában augusztus 20-ig látható kiállítás része a Balla 80 - 80 év 80 képben elnevezésű programnak, amelyet a Kincses Károly fotómuzeológus, Hegyi Zsolt kurátor és Török József projektmenedzser hozott létre, hogy a fotográfus életműve országszerte látható legyen.

A kiállításon a Balázs Béla- és Kossuth-díjas fotográfus emblematikus képei tekinthetők meg, köztük olyan ikonikus fotók, mint az 1964-ben készült Várakozás, az 1985-ben fotózott Pár című kép vagy Balla Demeter egyik legismertebb fotográfiája, az Ádám és Éva 1984-ből.

Kovács Ida közlése szerint Kincses Károly úgy állította össze a kiállítást, hogy azon több irodalmi vonatkozású kép is helyet kap. Így látható Pilinszky János, Mészöly Miklós, Marina Vlady és Vlagyimir Viszockij, Aczél György, Lukács György, Tandori Dezső, Németh László és felesége, Mészöly Miklós, Nagy László, Karinthy Ferenc, Ladányi Mihály, Nádas Péter és Zelk Zoltán portréja, emellett írókhoz köthető csendéletek is megtekinthetők. Az irodalomtörténész ezek közül utalt a Tersánszky Józsi Jenő asztala, a Weöres Sándor és Károlyi Amy szekrénye, a Kassák Lajos ablakából és a Pilinszky János fotelje című képekre.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés