bezár
 

art&design

2011. 06. 01.
Leváltották a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum igazgatóját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntette a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumot csaknem három évtizede vezető Czoma László munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Az MTI információi szerint a múzeum vezetését csütörtöktől Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere veszi át.

Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. leváltott igazgatója az MTI-nek elmondta: kedden vette át a küldeményt, melyben közölték, hogy június elsejétől felmentik a munkavégzés alól.

Beszélt arról is, hogy nem érte teljesen váratlanul a menesztése, mert már korábban is elhangzottak erre utaló figyelmeztetések, de ezeket "nem vette komolyan, mert nem volt olyan szakmai indok, ami ezt alátámasztotta volna".

Czoma László politikai döntésnek nevezte a felmentését. Úgy vélekedett: júniusban pályázati lehetőségek nyílnak meg, talán ez volt az oka annak, hogy ilyen gyors módon történt a menesztése. A volt igazgató szerint leváltása semmiképpen sem lehetett szakmai döntés, mert - mint fogalmazott - a múzeum élén eltöltött 27 év eredményei önmagukért beszélnek.

Csaknem három évtizeddel ezelőtt olyan kastélyt vett át, ahol mindössze a nagykönyvtár és néhány terem volt látogatható. Jelenleg az épület 60 százaléka kiállítótér, a főúri életformát több mint 40 teremben mutatják be, az épületben konferenciaközpont működik.

A keszthelyi kastélymúzeumban található Európa egyik legnagyobb hintómúzeuma, a vadászati múzeumban több mint 200 faj látható, ami ritkaságnak számít.

A látogatók számát tekintve a Helikon Kastélymúzeum ma Magyarország második leglátogatottabb közgyűjteménye, a kiadások 80 százalékát így fedezni tudják - sorolta Czoma László.

Hozzáfűzte, hogy pályázati források bevonásával sikeres beruházásokat valósítottak meg. "Azt sem lehet mondani, hogy a nemzeti vagyont költségvetési pénzekből gyarapította a kastélymúzeum, ugyanis a pályázati önrészt és a fejlesztésekhez szükséges költségeket többségében saját erőből finanszíroztuk" - mutatott rá a volt igazgató.

Czoma László emlékeztetett arra is, hogy megbízatását másfél évvel ezelőtt "hosszabbították meg", a szakmai bizottság akkor a pályázata alapján bízta meg a Helikon Kastélymúzeum vezetésével.

Pálinkás Róbert, aki az MTI értesülése szerint a múzeum vezetését csütörtökön veszi át, a Pannon Agrártudományi Egyetemen szerzett okleveles agrármérnök minősítést. 2002 óta tagja a keszthelyi képviselő-testületnek és a Zala Megyei Közgyűlésnek, a Fidesz keszthelyi szervezetének volt elnöke, jelenleg alelnöke.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés