bezár
 

art&design

2011. 06. 02.
Továbbra is rejtély, ki lopatta el az auschwitz-i feliratot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum igazgatója szerint nem sikerült megtalálni az egykori haláltábor bejárata fölött lévő felirat ellopásának valódi megbízóit.
Piotr M.A. Cywinski a Gazeta Wyborcza című lengyel lap csütörtöki tudósítása szerint meg van győződve arról, hogy nem a svéd Anders Högström volt az igazi megbízó, valaki vagy valakik voltak mögötte, akiknek kilétére nem derült fény.

A hírhedt Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű, vasból kovácsolt feliratot 2009. december 18-ra virradóra lopták el a múzeumként működő egykori haláltábor kapujáról. A három darabra fűrészelt emléket a rendőrség 70 órával később Torun környékén találta meg. A feliratot lengyel elkövetők vitték el Högström megbízásából. A svéd férfit tavaly év végén egy krakkói bíróság két év és nyolc hónapi szabadságvesztésre ítélte, büntetését Svédországban tölti le.

Összesen öt lengyel állampolgár kapott börtönbüntetést, a krakkói ügyészség pedig lezárta a vizsgálatot.

Cywinski szerint Högström nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy egy gyűjtő megbízásából rendelte meg a lopást. Ez esetben az elkövetők nem vágták volna három darabra a feliratot - vélte. Az igazgató szerint ki kellene nyomozni, hogy kik voltak az igazi megrendelők, nem valamilyen neonáci csoport áll-e a háttérben, akik a holokauszt jelképét akarták megbecsteleníteni?

A krakkói ügyészség szóvivője szerint viszont elfogták és elítélték azokat, akikről bebizonyosodott, hogy részt vettek a lopásban, lengyel részről nincs lehetőség további vizsgálatra az ügyben. A vélt megbízók felderítése a svéd rendőrség dolga lenne, amelynek a lengyelek átadták a vizsgálati anyagokat.

Két héttel ezelőtt csaknem 130 ezer zlotyért (1 zloty = 68 forint) sikerült helyreállítani a megrongált feliratot, amely nem kerül vissza a kapu fölé, ahová egy másolatot helyeztek el. Az eredeti darab a 2014-ben megnyíló új állandó kiállítás egyik fő eleme lesz. Gondoskodni fognak arról, hogy megfelelő, 17-19 fokos hőmérsékleten, a levegő megfelelő páratartalma mellett épségben megőrződjön.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés