bezár
 

art&design

2011. 06. 03.
Autista alkotók labirintusaiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Privát labirintusok címmel autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása látható mától a Magyar Nemzeti Galériában. Magyarországon első alkalommal kerül bemutatásra olyan, országos szintű válogatás, mely jelentős részben autizmussal élő alkotók műveiből áll. A három hónapig megtekinthető kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Mosoly Otthon Alapítvány szervezésében, a Concorde Értékpapír Zrt. támogatásával jött létre.
A Privát labirintusok egy olyan kiállítási szituáció, amely az egyenrangúakként felvonultatott tárgyak révén kérdez és bemutat: a helyzetükből adódóan a társadalmi nyilvánosság perifériáján élő autista alkotók munkáihoz a kortárs képzőművészet néhány meghatározó képviselőjének művei közül válogat.

A közös szereplés nem azonosságokra, hanem a kortárs képzőművészet egyes kifejezési formáival való elgondolkodtató egybeesésekre, hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Az autista munkák blokkjait elválasztó – néha azokkal párba állított – kortárs művek a környezetükre is reflektáló, továbblépni segítő hivatkozási pontok.

A hangsúly a művek közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésén van, amely éppúgy vezethet a kortárs képzőművészetről alkotott vélemények árnyaltabbá tételéhez, mint az autizmusról alkotott kép sztereotípiáktól való megtisztításához, pontosításához. A tárlaton a 17 autizmussal élő alkotó mellett 9 kortárs képzőművész alkotása szerepel.

A kiállítás kurátorai Tarr Hajnalka képzőművész és Százados László művészettörténész (MNG). A rendezésben, illetve a kísérő rendezvények szervezésében Sepsey Zsófia művészettörténész (MNG) vesz részt.


A Privát labirintusok – Autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria C épületének III. emeletén tekinthető meg  2011. június 3 és szeptember 18. között.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Fischer Iván változata A Müpában
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés