bezár
 

art&design

2011. 06. 04.
Veszprémi kiállítás a szovjet csapatkivonás 20. évfordulóján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarországi megszállás évtizedeit mutatja be a szovjet csapatkivonás huszadik évfordulójára időzített kiállítás, amely a múzeumok éjszakáján, június 18-án nyílik a veszprémi Laczkó Dezső múzeumban.
A kiállítás megrendezésére a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság egymillió forintos támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól. Az időszaki tárlat bemutatja, mit jelentett a lakosság hétköznapi életében a szovjet katonák ittléte - mondta Molnár Jenő, a kiállítást rendező történész-múzeológus az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a Veszprém környékén élőktől gyűjtöttek fényképeket, tárgyi emlékeket, a helyiek és a katonák között kialakult kapcsolatok-konfliktusok, barátságok bemutatására. A nyolcvanas években Magyarországon 110 ezer fős szovjet katonai alakulat állomásozott, közülük 60 ezren voltak a hivatásos katonák. Csak Veszprémben háromezer fő befogadására alkalmas laktanyakomplexum működött.

A szovjet katonáktól a civil lakosok különböző használati tárgyakat szereztek be, a cserebere során exkluzívnak számító érdemrendekhez, szimatszatyorhoz, parfümhöz, hűtőgéphez, színes televízióhoz, Szokol rádióhoz, fényképezőgéphez, borotvához, búvárszivattyúhoz lehetett hozzájutni - sorolta Molnár Jenő. A megyei múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös tárlatán a bemutatják a városokon keresztül vezető hadiutakat is; akkoriban Hajmáskér és Polgárdi főutcája hadműveleti terület volt. Az országot utolsóként elhagyó, a katonákat kelet felé szállító vonat menesztőtárcsáját is kiállítják.

A kiállítás titkokra is fényt derít: a katonák életét bemutató, a laktanyák falain belül készült fényképekből, plakátokból kiderül, hol tároltak nukleáris eszközöket. A történész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lezárult korszakot bemutató tárlat a tárgyak történetén keresztül az embert állítja a középpontba, és a történeti szempontok hangsúlyozásával kerüli a politikát.

A tárgyakhoz fűződő történeteket a szemtanúkkal készített interjúkból ismerheti meg a közönség.

"Célunk az, hogy az elfogadással feloldják a rendszerváltáskor a korszakkal szemben kialakult szorongást" - fogalmazott a kiállítás rendezője.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés