bezár
 

art&design

2011. 06. 04.
Cirkuszi sátorban vándorolnak a párizsi Pompidou-központ kincsei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vándor cirkuszok után vándor múzeum: ez a modern művészetnek szentelt párizsi Beaubourg-palota, ismertebb nevén a Pompidou-központ legfrissebb kezdeményezése. 2011 októberétől számos francia városba viszik el cirkuszi sátorban az avantgárd és kortárs művészetet - jelentette be Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter.
Alain Seban, a Pompidou-központ elnöke "világpremierként" méltatta azt, hogy ezek az alkotások a híres múzeumból vándorútra kelve keresik fel a kisvárosokat. Patrick Bouchain építész a vásári és a cirkuszi sátrak stílusában tervezte meg a 650 négyzetméteres kiállítási teret biztosító építményt: ez három alumínium-acél modulból áll, és színes vászon borítja. Ott, ahol felállítják, három hónap alatt akár 75 ezer látogatót is fogadhat.

A bemutatott művek biztonságát különleges védőkeretek garantálják, a sátorponyvát pedig különlegesen megerősítik, hogy elkerüljék a betöréseket. Kívülről feltűnően színes lesz, belülről fehér.

Az első vándorkiállítás címe "A szín" lesz, a vándormúzeumban a Pompidou-központ kincseiből olyan mesterek művei lesznek láthatók, mint Fernand Léger, George Braque, Henri Matisse, Pablo Picasso, Alexander Calder és mások.

2011 októberétől először Chaumont városa fogadja a válogatást három hónapon át, aztán Cambrai, Boulogne-sur-Mer következik, majd l,Aquitaine, Le Havre és Aubagne kerül sorra.

"Meg vagyok győződve arról, hogy ez az emberi méretű múzeum képes lesz feloldani azok aggodalmait és félelmét, akik sohasem merik betenni lábukat a kultúra templomaiba" - mondta a tervet ismertetve Frédéric Mitterrand. Alain Seban ehhez hozzáfűzte: "A franciák fele még sohasem járt múzeumban. A mobil Pompidou-központ elébe megy ezeknek az embereknek".

A sátoros múzeumba ingyenes lesz a belépés. A művek felfedezésében szakértők és színészek segítenek a látogatóknak, hétköznapokon iskolások lesznek a múzeumsátor vendégei.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés