bezár
 

art&design

2011. 06. 04.
Velencei Biennále - Christoph Schlingensief nyerte az idei Arany Oroszlánt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A német pavilon kiállítását tervező, tavaly elhunyt Christoph Schlingensief projektje nyerte az 54. Velencei Képzőművészeti Biennále legjobb nemzeti kiállításának járó Arany Oroszlán-díjat; az ILLUMInazioni című főkurátori kiállítás legjobb művészének odaítélt Arany Oroszlánt az amerikai Christian Marclay vehette át, míg a legígéretesebb fiatal művésznek a brit Haroon Mirzát hirdette ki a nemzetközi zsűri a velencei Giardini parkban megtartott szombati díjátadón.
"Christoph Schlingensief saját interdiszciplináris művészi irányt fejlesztett ki, amely intenzív, elkötelezett és erős személyes vízióval bír" - méltatta a művészt a Velencei Biennále első közönségnapján megrendezett díjkiosztó ünnepségen Paolo Baratta.

A biennále elnöke külön kiemelte a Schlingensief-kiállítás kurátorának, Susanne Gaensheimernek a munkáját. Az Arany Oroszlánt a 2010 augusztusában elhunyt német film-, színház- és operarendező helyett Gaensheimer vette át, aki kijelentette: "a díj Christoph Schlingensiefé".

Christian Marclayről, az ILLUMInazioni kiállítás Arany Oroszlán-díjasáról a zsűri azt állapította meg, hogy az amerikai alkotó munkássága "az elmúlt 30 évben eltörölte a műfajok és a művészeti formák közötti határvonalakat". A biennálén látható The Clock (Az óra) című munkájával kapcsolatban a méltatás megjegyzi: "egyértelműen mestermű".

A Hasszán Khan (Egyiptom), Carol Yinghua Lu (Kína), Letizia Ragaglia (Olaszország), Christine Macel (Franciaország) és John Waters (Egyesült Államok) alkotta zsűri a litván pavilon kiállítását és Klara Lindén munkáját különdíjjal jutalmazta.

Az idei Velencei Biennále életműdíjasai az amerikai Sturtevant (Elaine Sturtevant) és az osztrák Franz West. A Ohióban született, de Párizsban dolgozó amerikai művészről szólva a méltatás emlékeztetett: egyedülálló és koherens pályafutása a XX. század legfontosabb művészeti törekvéseinek és iskoláinak "árnyékában" fejlődött. Sturtevant más alkotók - például Andy Warhol, vagy Marcel Duchamp - munkáinak a másolatait készíti el, így vizsgálva az eredetiség fogalmát.

A bécsi Franz Westet a zsűri az egyik legjelentősebb kortárs művészként tüntette ki, aki a szobrai mellett kollázsaival és installációival is jelentőset alkotott. Mint a méltatás emlékeztet, a "kortárs szobrászat nagy megújítója" 1992-ban az osztrák pavilon kiállítójaként vett részt a Velencei Biennálén.

A rekordszámú, 89 nemzeti pavilont 37 kísérőrendezvényt felvonultató képzőművészeti fesztivál november 27-ig látogatható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés